Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Filé vs. csontos hús - meglepő végeredmény

Az alábbi kép önmagáért beszél. A húsfilék általában olcsóbban csontos társaiknál. Mostanáig. A sertéstarja szakított a hagyományokkal.

hús árkörkép Mindenár.hu

A kép nem tökéletes (nem elég éles), ezért némi magyarázat: bal oldalon a szeletelt, csontos sertéstarja látható 659 forintért, mellett a szintén szeletelt, ám csont nélküli sertéstarja, amely 629 forintba kerül. Mindkettő 500 grammos. Egyébként a nem akciós árban is a csont nélküli tarja nyeri az árverseny, ugyanis 130 forint az árcímkék tanúsága szerint. 

A Mindenár.hu Facebook-oldalát itt szeretheti.

Mindenár.hu-posztok az utóbbi napokból, hetekből:

Feketepontot kapott a zsírszegény tej

Hogyan használjuk a vajat? Egyszerűen csodát tesz a hússal

Hogyan válasszunk fagyizót?

Vaja olcsón vagy drágán? Háromszoros különbség az árakban

Legyél te is padlizsánszakértő!

 0
Tovább

Szeretnél olcsóbban Túró Rudit venni? Rajta!

Érdemes körülnézni, mert nagyok a különbségek. 

Az egyik legnépszerűbb termék Magyarországon a Túró Rudi, amelyből a legismertebb márka (Pöttyös) rendre felbukkan az áruházak akciójában, ahogy erről már korábban már több alaklommal is írtunk. 

Túró Rudi árkörkép Mindenár.hu

Ezen a héten is számottevőek a különbségek Rudi-fronton. Mivel eltérőek a kiszerelések (1 darab, 6 darab, 10 darab), ezért most is a kilós ár a mérvadó. Ezt nézve az Aldi adja a legolcsóbban a Túró Rudit, a 6 darab 30 grammos Rudit 399 forintért kínálja a boltlánc, ami valamilvel több mint 2,2 ezer forintos kilós árnak felel meg. Ez kedvező árnak mondható, bár volt ennél olcsóbb is, a Pöttyös Rudinál a 2 ezer forint alatti kilós ár a legjobb, de arra ritkán van példa. 

Az Aldi után a Príma következik, ahol az 5 darab 51 grammos (óriásnak nevezett) Rudi 629 forint, így a kilós ár közel 2,5 ezer forint. Ma a Lidl jön, ott szintén közel 2,5 ezres kilós áron megy a Rudi, a kiszerelés ugyanaz, mint az Aldinál (6x30gramm). A Sparban és a Tescóban pontosan megegyezik a kilós ár: 2663 forint. A Spar egyébként 10 darab 30 grammos Rudit ad, a Tesco pedig 1 darab 30 gramosat 79 forintért. A Prímában nem cak a már említett 5x51 grammos csomag akciós, hanem a 6x30 grammos is, ám utóbbi 519 forint, ami 2883 forintos kilós ára jelent. Ennél a kiszerelésnél maradva az is látszik, hogy az Aldiban 399, a Lidlben 449, a Prímában pedig 519 forintba került ugyanaz a termék, tehát a Prímában 30 százalékkal drágább. 

A Rudi-versenyben még szerepel a Penny saját márkás terméke, 5 darab 30 grammos Rudit ad a boltlánc139 forintért, ami ezer forint alatti (927 forintos) kilós árat jelent.

A Mindenár.hu Facebook-oldalát itt szeretheti.

Mindenár.hu-posztok az utóbbi napokból, hetekből:

Feketepontot kapott a zsírszegény tej

Hogyan használjuk a vajat? Egyszerűen csodát tesz a hússal

Hogyan válasszunk fagyizót?

Vaja olcsón vagy drágán? Háromszoros különbség az árakban

Legyél te is padlizsánszakértő!

 0
Tovább

Feketepontot kapott a zsírszegény tej

Egy friss kutatás szerint a zsírszegény tejet fogyasztók könnyebben lesznek cukorbetegek. Ezért jobb a magasabb zsírtartalmú, teljes tejet inni.

Aki alacsony zsírtartalmú vagy zsírmentes tejet iszik, annál magasabb a cukorbetegség kialakulásának kockázata, mint a teljes tejet választók esetében - derül ki egy friss tanulmányból, amelyet az Élelmiszerbiztonsági Szemelvények cím szaklap legfrissebb száma idéz. 

tej zsírtartalom Mindenár.hu cukorbetegség élelmiszer-tudomány

A kutatás során több mint háromezer felnőtt  vérét 15 éven keresztül vizsgálták, és arra jutottak, hogy a teljes zsírtartalmú tejtermékeket fogyasztók esetében ez a kockázat átlagosan 46 százalékkal alacsonyabb volt. Minél magasabb a vérplazma tejből származó zsírsavszintje, annál alacsonyabb a cukorbetegség kialakulásának kockázata. Az eredmények alapján a kutatók azt javasolják, hogy a lakossággal, vásárlókkal jobban meg kell ismertetni tejzsír lehetséges egészségügyi hatásait.

Százalékok, zsírtartalmak

A mostani kutatás is alátámasztja, hogy nem az alacsonyabb zsírtartalmú termék a jobb választás. A független élelmiszer-laboratóriumot működtető Wessling szakemberei a Mindenár.hu-nak elmondták, hogy a tehéntej körülbelül 88 százalékban vizet és mintegy 12 százalékban úgynevezett oldott anyagot tartalmaz. Ez utóbbit nevezzük a tej szárazanyag-tartalmának, ez adja a tej tápértékét. A legfontosabb jellemző a kereskedelemben kapható tejeknél a zsírtartalom.

A hazai boltokban 0,1, 1,5, 2,8 és 3,5 százalék zsírtartalmú, homogenizált tejeket lehet kapni. A gyártásnál az istállókban kifejt, 3 – 4 százalékos, eredeti zsírtartalmú tejet lefölözik, majd a kívánt zsírtartalom eléréséig tejszínnel visszadúsítják. A százalékban kifejezett összetétel azt jelenti, hogy például a legáltalánosabban vásárolt 2,8-as tej 100 grammjában 2,8 gramm tejzsír található. Fontos tudnunk, hogy a tej vitamintartalmának jelentős része zsírban oldódó anyag, ennek következtében a vitaminok főként a tejszínben vannak jelen. Ha tej zsírtartalmát elvesszük, akkor például az 1,5 százalékos tejben a vitamintartalom számottevően kisebb lesz, mint a zsírosabb tejekben. Nem is beszélve a 0,1 százalékos tejről, amelynek vitamintartalma elhanyagolhatóan csekély. A szakember szerint az is nagyon fontos hogy tej egyik kulcsfontosságú ásványi anyaga, a kalcium csak akkor képes beépülni csontrendszerünkbe, ha a D3-vitamin is jelen van. Zsírszegény, vagy zsírmentes tej fogyasztásakor a tej csontrendszert erősítő hatása csökken, illetve ez az igen kedvező élettani hatás el is marad. A súlyfelesleggel rendelkező, fogyókúrát folytató vagy fontolgató embereknek nem feltétlenül az elfogyasztott tej zsírtartalmának csökkentésében kell gondolkodnia.

A Mindenár.hu Facebook-oldalát itt szeretheti.

 Mindenár.hu-posztok az utóbbi napokból, hetekből:

Hogyan használjuk a vajat? Egyszerűen csodát tesz a hússal

Hogyan válasszunk fagyizót?

Vaja olcsón vagy drágán? Háromszoros különbség az árakban

Legyél te is padlizsánszakértő!

 0
Tovább

Tüzgyújtás a kertben: mit szabad és mit nem?

Pár fontos tanács, szabály a kerti égetéshez.

Ezeket azért (is) fontos betartani, mert Magyarországon a tüzek 99 százaléka figyelmetlenségből, gondatlanságból adódik. Évente pedig több mint 20 ezer tűz keletkezik, amelyek 500 millió négyzetméter területet érintenek. Persze az esetleges bírság elkerülése érdekében sem mellékesek.

tűzgyújtás égetés kerti parti Mindenár.hu

- A szabadtéri tűzgyújtást szabályozó jogszabály szerint a kertben felhalmozott  (például fűnyírásból) származó elszáradt hulladékot tilos meggyújtani, kivéve, ha ezt külön jogszabály engedélyezi. Ilyen jogszabályt pedig csak az adott település önkormányzata adhat ki, azonban még ez esetben is kötelező betartani az égetéshez rendeletben megjelölt helyszínt, időpontot és módszert. A külterületi ingatlanok esetében a tűzgyújtást előzetesen jelenteni és engedélyeztetni is kell a tűzvédelmi hatósággal.

- Ha a tűzgyújtást jogszabály vagy rendelet nem tiltja, kizárólag akkora tüzet keltsünk életre, amekkorát el is tudunk oltani.

- A tüzet nem szabad felügyelet nélkül hagyni, és még a tűzgyújtás előtt készítsük oda az eloltáshoz szükséges kellékeket. Nem csak a lángokra, hanem a parázsra is ügyelni kell, a hirtelen feltámadó szél ugyanis könnyedén felkaphatja a parazsakat, amely a tűztől akár több tíz méterre is újabb lángokat okozhat.

- Fontos szabály az is, hogy az erdőtűzveszélyes időszakokban a vidékfejlesztési miniszter által hatályba léptetett országos szintű, illetve az erdészeti hatóság által kiadott területi szintű tűzgyújtási tilalom minden részletében felülírja a szabadtéri tűzgyújtásra vonatkozó szabályokat, így ilyen tilalom esetén általános jellegű tiltás lép érvénybe. Tüzet gyújtani ilyenkor még a kijelölt tűzrakóhelyeken is tilos. Ha pedig szabálytalanul égetünk vagy gyújtunk tüzet, akkor az önkormányzat, a környezetvédelmi hatóság és a tűzvédelmi hatóság megbírságolhat minket. A vonatkozó jogszabály szerint szerint a büntetés minimum 10 ezer forint, de akár milliós nagyásgrendű is lehet. Ha például a tűzvédelmi szabály megszegése miatt olyan tűz keletkezik, amelynél a tűzoltókat is ki kell hívni, akkor 20 ezertől 3 millió forintig terjedhet a büntetési összeg.

(Az összeállítást a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal és a Katasztrófavédelem tanácsai alapján készítettük.)

A Mindenár.hu Facebook-oldalát itt szeretheti.

 

Érdekes Mindnár.hu-posztok az utóbbi napokból, hetekből:

Hogyan használjuk a vajat? Egyszerűen csodát tesz a hússal

Hogyan válasszunk fagyizót?

Vaja olcsón vagy drágán? Háromszoros különbség az árakban

Legyél te is padlizsánszakértő!


  •  

 1
Tovább

Hogyan használjuk a vajat? - Így tesz csodát a hússal

Az előző posztban a vajak árát néztük, nem véletlenül. Most ugyanis eláruljuk, hogy a számos jó tulajdonsággal rendelkező vaj hogyan teszi ízletesebbé a húst. 

A hússütés akkor sikeres, ha omlós, szaftos lesz a végeredmény, nem pedig esetleges száraz, rágós. Bár hús és hús között is van különbség, de egy pulyka esetében például a 150 Celsius-fokra a felmelegített sütőben 0,45 kilónként 20 perc a sütés, majd az utolsó etapban súlytól függetlenül újabb a 20 perces sütés kell.

sült hús vaj Mindenár.hu

Egyszerűbben egy a 0,45 kilós pulyka 20 plusz 20 perc alatt sül meg, a 0,9 kilós pulkya 2x20 plusz 20 percet, azaz 60 perc sütést igényel és így tovább. Például egy egy 4,5 kilós pulyka 10x20 percig majd plusz 20 percig kell sütni. 

sült hús vaj Mindenár.hu

A tányérre kerülő sült hús ízére a konyhakémiai szakzsargonban Maillard-reakcióként emlegetett események vannak fontos hatással - derülki a Laboratórium.hu összefoglalójából. A Maillard-reakciók a húsban a fehérjék és a zsírok mellett mindig találhatóak cukorszerű anyagok is, 140-150 Celsius-fok körül a cukrok és a fehérjék kölcsönhatásba lépnek egymással, ennek eredményeként a hús megbarnul.

A hús ízét az úgynevezett foszfolipidek (vízben is és zsírokban is oldódó vegyületek), amelyek a zsiradokékoban, így a vajban is megtalálhatóak jóval markánsabbá teszik. Ezért a sütés végén érdemes a sütőhőmérsékletet lecsökkentve rátenni a húsra a vajat, így ízletesebb lesz a végeredmény. A hőmérséklet-csökkentésre azért van szükség, hogy ne égjen rá a vaj a húsra, mert az elrontaná az ételt. 

Azt, hogy pontosan mekkora hőmérsékletre kell visszavenni a sütőt, az adott vaj összetételétől függ. A vajban lévő folyadék elpárolgásáig a hőmérséklete lassan emelkedik és kellően fröcsköl is, tehát a magas zsírtartalmú vajak alkalmasak sütéshez. A bolti vajak többségének az égési hőmérséklete 130-150 °C között van, így körülbelül 130 Celsius-fokra vagy picit az alá kell mérsékelni a sütőhőmérsékletet. (A cikkben a Laboratórium.hu szakértői voltak a segítségünkre.) 

A Mindenár.hu Facebook-oldalát itt szeretheti.

Érdekes Mindnár.hu-posztok az utóbbi napokból, hetekből:

Hogyan válasszunk fagyizót?

Vaja olcsón vagy drágán? Háromszoros különbség az árakban

Legyél te is padlizsánszakértő!

 0
Tovább