Utcán eszel? Akkor figyelj ide!

Néhány jó tanács, amelyek logikusak ugyan, de mégis érdemes összeszedni őket. 

- Csak tiszta kézzel, esetleg szalvétával vegyük át/fogjuk meg.

- Kizárólag forrón átadott vagy tálalt melegételt együnk meg. Másként:  a frissen készült, forrón tálalt étel biztonságos. Ha pedig hidegkajáról van szó, akkor az jöjjön a hűtőből. 

utcai étkezés büfé élelmiszer-biztonság

-Felejtsük el az előre szeletelt gyümölcsöt vagy gyümölcsből facsart levet nem ajánlatos venni. 

- A legrizikósabbak a tojásos, darált húsos vagy töltelékes ételek. 

- Ugyanacsak rizikósak a langyos helyen tárolt vagy esetleg nem kellően átsütött ételek. 

- Természetes, de, ha szokatlan ízű, inkább dobja a kukába. 

- Kerüljük el azokat a büféket, melyek láthatóan nem elég tiszták, azokat is, ahol rovarok, legyek vannak. A megfelelő büfékben a teljes kínálat és az árak is fel vannak tüntetve. (A poszthoz az élelmiszer-bizonsági hivatal - Nébih - összefoglalóját használtuk.)

Következő posztban eláruljuk, milyen a jó gyrosos. 

A Mindenár.hu Facebook-oldalát itt szeretheti.

Mindenár.hu-posztok az utóbbi napokból, hetekből:

Feketepontot kapott a zsírszegény tej

Hogyan használjuk a vajat? Egyszerűen csodát tesz a hússal

Hogyan válasszunk fagyizót?

Vaja olcsón vagy drágán? Háromszoros különbség az árakban

Legyél te is padlizsánszakértő!

 

 

 0
Tovább

Melyik magyar termék az első: íme a drágulás bajnoka

Megnéztük, hogy az inflációt befolyásoló termékek közül melyik drágult a legjelentősebben. 

A statisztikai hivatal egy rakás termék és szolgáltatás árának alakulását nézi hónapról hónapra, és ezek alapján jön ki az inflációs mutató. Azt vizsgáltuk, hogy 2012. áprilisához képest melyik termék drágult a legnagyobb mértékben.

káposzta drágulás árkörkép azelsosprint

Meglepő lehet a végeredmény. A fejes káposzta lett ugyanis az első: 1 kiló fejes káposzta ugyanis 110 forintba került 2012. áprilisában, miközben idén áprilisban 228 forintot kellett érte adni. Ez pedig 107 százalékos drágulás, azaz több mint a duplájára nőtt az ára. Az alábbi adatgrafikán jól látszik, hogy a káposzta az utóbbi években fokozatosan drágult.

Ha tavaly áprilishoz képest nézzük a termékeket, akkor a késői burgonya lett az első helyezett. Ebből egy évvel ezelőtt 1 kilót 129 forintért lehetett megvenni, idén azonban már 185 forint volt az országos átlagár, ami 43 százalékos áremelkedést jelent

Pici káposztatörténelem

Visszatérve a káposztához. Az egészséges étrendhez hozzátartozó savanyúságok egyikének, a savanyú káposztának a legfőbb alapanyaga a fejes káposzta. A savanyú káposztának - az élelmiszer-biztonsági hivatal szerint - gazdag a vitamin- és rosttartalma, különösen sok C-vitamin van benne.

A savanyú káposzta már az időszámításunk előtti harmadik században ismert étel volt, az elkészítés folyamatát pedig feltehetően az ókori Kínában  találták ki. A káposzta termesztése kb. 2500 évvel ezelőtt kezdődhetett, azóta már az egész világon elterjedt zöldségféle.

A Mindenár.hu Facebook-oldalát itt szeretheti.

Mindenár.hu-posztok az utóbbi napokból, hetekből:

Feketepontot kapott a zsírszegény tej

Hogyan használjuk a vajat? Egyszerűen csodát tesz a hússal

Hogyan válasszunk fagyizót?

Vaja olcsón vagy drágán? Háromszoros különbség az árakban

Legyél te is padlizsánszakértő!

 0
Tovább

Filé vs. csontos hús - meglepő végeredmény

Az alábbi kép önmagáért beszél. A húsfilék általában olcsóbban csontos társaiknál. Mostanáig. A sertéstarja szakított a hagyományokkal.

hús árkörkép Mindenár.hu

A kép nem tökéletes (nem elég éles), ezért némi magyarázat: bal oldalon a szeletelt, csontos sertéstarja látható 659 forintért, mellett a szintén szeletelt, ám csont nélküli sertéstarja, amely 629 forintba kerül. Mindkettő 500 grammos. Egyébként a nem akciós árban is a csont nélküli tarja nyeri az árverseny, ugyanis 130 forint az árcímkék tanúsága szerint. 

A Mindenár.hu Facebook-oldalát itt szeretheti.

Mindenár.hu-posztok az utóbbi napokból, hetekből:

Feketepontot kapott a zsírszegény tej

Hogyan használjuk a vajat? Egyszerűen csodát tesz a hússal

Hogyan válasszunk fagyizót?

Vaja olcsón vagy drágán? Háromszoros különbség az árakban

Legyél te is padlizsánszakértő!

 0
Tovább

Szeretnél olcsóbban Túró Rudit venni? Rajta!

Érdemes körülnézni, mert nagyok a különbségek. 

Az egyik legnépszerűbb termék Magyarországon a Túró Rudi, amelyből a legismertebb márka (Pöttyös) rendre felbukkan az áruházak akciójában, ahogy erről már korábban már több alaklommal is írtunk. 

Túró Rudi árkörkép Mindenár.hu

Ezen a héten is számottevőek a különbségek Rudi-fronton. Mivel eltérőek a kiszerelések (1 darab, 6 darab, 10 darab), ezért most is a kilós ár a mérvadó. Ezt nézve az Aldi adja a legolcsóbban a Túró Rudit, a 6 darab 30 grammos Rudit 399 forintért kínálja a boltlánc, ami valamilvel több mint 2,2 ezer forintos kilós árnak felel meg. Ez kedvező árnak mondható, bár volt ennél olcsóbb is, a Pöttyös Rudinál a 2 ezer forint alatti kilós ár a legjobb, de arra ritkán van példa. 

Az Aldi után a Príma következik, ahol az 5 darab 51 grammos (óriásnak nevezett) Rudi 629 forint, így a kilós ár közel 2,5 ezer forint. Ma a Lidl jön, ott szintén közel 2,5 ezres kilós áron megy a Rudi, a kiszerelés ugyanaz, mint az Aldinál (6x30gramm). A Sparban és a Tescóban pontosan megegyezik a kilós ár: 2663 forint. A Spar egyébként 10 darab 30 grammos Rudit ad, a Tesco pedig 1 darab 30 gramosat 79 forintért. A Prímában nem cak a már említett 5x51 grammos csomag akciós, hanem a 6x30 grammos is, ám utóbbi 519 forint, ami 2883 forintos kilós ára jelent. Ennél a kiszerelésnél maradva az is látszik, hogy az Aldiban 399, a Lidlben 449, a Prímában pedig 519 forintba került ugyanaz a termék, tehát a Prímában 30 százalékkal drágább. 

A Rudi-versenyben még szerepel a Penny saját márkás terméke, 5 darab 30 grammos Rudit ad a boltlánc139 forintért, ami ezer forint alatti (927 forintos) kilós árat jelent.

A Mindenár.hu Facebook-oldalát itt szeretheti.

Mindenár.hu-posztok az utóbbi napokból, hetekből:

Feketepontot kapott a zsírszegény tej

Hogyan használjuk a vajat? Egyszerűen csodát tesz a hússal

Hogyan válasszunk fagyizót?

Vaja olcsón vagy drágán? Háromszoros különbség az árakban

Legyél te is padlizsánszakértő!

 0
Tovább

Feketepontot kapott a zsírszegény tej

Egy friss kutatás szerint a zsírszegény tejet fogyasztók könnyebben lesznek cukorbetegek. Ezért jobb a magasabb zsírtartalmú, teljes tejet inni.

Aki alacsony zsírtartalmú vagy zsírmentes tejet iszik, annál magasabb a cukorbetegség kialakulásának kockázata, mint a teljes tejet választók esetében - derül ki egy friss tanulmányból, amelyet az Élelmiszerbiztonsági Szemelvények cím szaklap legfrissebb száma idéz. 

tej zsírtartalom Mindenár.hu cukorbetegség élelmiszer-tudomány

A kutatás során több mint háromezer felnőtt  vérét 15 éven keresztül vizsgálták, és arra jutottak, hogy a teljes zsírtartalmú tejtermékeket fogyasztók esetében ez a kockázat átlagosan 46 százalékkal alacsonyabb volt. Minél magasabb a vérplazma tejből származó zsírsavszintje, annál alacsonyabb a cukorbetegség kialakulásának kockázata. Az eredmények alapján a kutatók azt javasolják, hogy a lakossággal, vásárlókkal jobban meg kell ismertetni tejzsír lehetséges egészségügyi hatásait.

Százalékok, zsírtartalmak

A mostani kutatás is alátámasztja, hogy nem az alacsonyabb zsírtartalmú termék a jobb választás. A független élelmiszer-laboratóriumot működtető Wessling szakemberei a Mindenár.hu-nak elmondták, hogy a tehéntej körülbelül 88 százalékban vizet és mintegy 12 százalékban úgynevezett oldott anyagot tartalmaz. Ez utóbbit nevezzük a tej szárazanyag-tartalmának, ez adja a tej tápértékét. A legfontosabb jellemző a kereskedelemben kapható tejeknél a zsírtartalom.

A hazai boltokban 0,1, 1,5, 2,8 és 3,5 százalék zsírtartalmú, homogenizált tejeket lehet kapni. A gyártásnál az istállókban kifejt, 3 – 4 százalékos, eredeti zsírtartalmú tejet lefölözik, majd a kívánt zsírtartalom eléréséig tejszínnel visszadúsítják. A százalékban kifejezett összetétel azt jelenti, hogy például a legáltalánosabban vásárolt 2,8-as tej 100 grammjában 2,8 gramm tejzsír található. Fontos tudnunk, hogy a tej vitamintartalmának jelentős része zsírban oldódó anyag, ennek következtében a vitaminok főként a tejszínben vannak jelen. Ha tej zsírtartalmát elvesszük, akkor például az 1,5 százalékos tejben a vitamintartalom számottevően kisebb lesz, mint a zsírosabb tejekben. Nem is beszélve a 0,1 százalékos tejről, amelynek vitamintartalma elhanyagolhatóan csekély. A szakember szerint az is nagyon fontos hogy tej egyik kulcsfontosságú ásványi anyaga, a kalcium csak akkor képes beépülni csontrendszerünkbe, ha a D3-vitamin is jelen van. Zsírszegény, vagy zsírmentes tej fogyasztásakor a tej csontrendszert erősítő hatása csökken, illetve ez az igen kedvező élettani hatás el is marad. A súlyfelesleggel rendelkező, fogyókúrát folytató vagy fontolgató embereknek nem feltétlenül az elfogyasztott tej zsírtartalmának csökkentésében kell gondolkodnia.

A Mindenár.hu Facebook-oldalát itt szeretheti.

 Mindenár.hu-posztok az utóbbi napokból, hetekből:

Hogyan használjuk a vajat? Egyszerűen csodát tesz a hússal

Hogyan válasszunk fagyizót?

Vaja olcsón vagy drágán? Háromszoros különbség az árakban

Legyél te is padlizsánszakértő!

 0
Tovább