A tejek akciós ára 179 forinttól indul, de 3,5 százalékos is alig több mint 200 forintért is a kosárba kerülhet. 

A magyar piacon 2013-ban 43 százalékkal csökkent a tejtermékek importja éves szinten, a külföldiek helyét a hazai termékek foglalták el - mondta csütörtökön Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter a tejágazatról tatott sajtótájékoztatóján. 

A Mindenár.hu a miniszteri nyilatkozat apropóján összeállítást készített a boltláncok heti akciós tejkínálata alapján.

Az Auchanban 179 forint a 1,5 százalékos tartós (UHT) tej. A Tesco 1,5 százalékos friss tejet 199 forintért adja.

A tartalmasabb tejek közül 2,8 százalékos saját márkás UHT tejet a Spar 209 forintért hirdeti, a Penny pedig 205 forintot kér a 3,5 százalékos tejért, ami kedvező, mivel a 3,5 százalékos tejek ára jellemzően 220-300 forint között szóródik. A márkás tejek között van a Mizo 2,8 százalékos terméke is, amely a Tescóban 229, a CBA-kban 239 forintba kerül. Ugyanez a márka laktózmentes tejei is megtalálhatóak az akciós kínálatban, a Tescóban litere 329, az Auchanban pedig 339 forint.

A tejvásárláshoz a Mindenár.hu egy korábbi posztban idézett szakértői tanácsokat, amelyek szerint a százalékban kifejezett zsírtartalom lényegében azt jelenti, hogy például a legáltalánosabban vásárolt 2,8-as tej 100 grammjában 2,8 gramm tejzsír található. Fontos tudnunk, hogy a tej vitamintartalmának jelentős része zsírban oldódó anyag, ennek következtében a vitaminok főként a tejszínben vannak jelen. Ha tej zsírtartalmát elvesszük, akkor például az 1,5 százalékos tejben a vitamintartalom számottevően kisebb lesz, mint a zsírosabb tejekben. Nem is beszélve a 0,1 százalékos tejről, amelynek vitamintartalma elhanyagolhatóan csekély.

Ha tetszett ez a poszt, vagy a többi bejegyzés, akkor kövesse a Mindenár.hu-t a Facebookon!

Korábbi bejegyzések (az adott posztban szereplő árinformációk az adott hétre - időszakra - vonatkoznak, azóta jellemzően nem érvényesek):

Melyik tej üres? - tejiránytű a vásárláshoz

Felsorakoztak a tejfölök - spórolni is lehet velük

A boltláncok rangsora: mennyi bevétel termel egy dolgozó?

Mikor kerüljük el a boltokat?