Trappista sajtból is jókora választékkal jöttek elő ezen a héten is a boltláncok. Ha azonban csak az árat nézzük, akkor igen tekintélyesek a különbségek. Másfélszeresek.

Nézzük a kínálatot, vannak saját márkás trappisták és "rendes" márkás sajtok is. Az Aldi, az Auchan, a Lidl, a Penny, a Spar, a Tesco egyaránt tett a heti kínálatában akciós trappistát. Ha a csak az árakat nézzük, akkor 900 forint alatti kilós áron megúszhatják a sajtvásárlást. A következő lépcső az 1000 forintos (999 forintos) kategória, de vannak 1300 forintos kilós áron kínált versenyzők is. A legdrágább a Mizoé trappista sajtja, amely a Lidlben kapható, igaz ez a sajt különlegesebb a többinél, ugyanis hosszan (hat hétig) érlelt sajtról van szó, az ára pedig kilónként közel 1600 forint.

Mindenár.hu Ugyanakkor érdemes kitérni arra, hogy a t öbb Lidl egységben még kaphatóak a Mizo Anikó sajtjai, amelyek kilós áron 1290 forintba kerülnek, amely ennél a sajtnál kifejezetten kedvező árnak számít. (A Lidben kapható Anikó sajtok egy-két héttel ezelőtt még az akciós kínálat részei voltak, feltehetően a készleten maradtak még, és ezeket szórja ki a Lidl.

Mit kell tudni a trappista sajtról?

A trappista sajtból nem véletlenül nagy az akciós kínálat, hiszemn az egyik legnépszerűbb sajtról van szó. A Táfelspicc korábbi trappistasajt-kisokosa szerint trappista felhasználása az előnyei miatt terjedt el. Ugyanis viszonylag egyszerűen gyártható, jól formázható, leginkább a használati értéke nagy. "Reszelhetjük, darálhatjuk, falatkákra vághatjuk. Nincsenek benne nagy lyukak, amik nehezítenék a darabolást. Karakteres íze sincs, nem nyomja el más ételek ízét.

A trappista félkemény, zsíros sajtfajta, az élelmiszerkönyvi előírások szerint  tehéntejből készül, tejsavbaktérium-tenyészet, oltóenzim és kalcium-klorid, kálium- vagy nátrium-nitrát hozzáadásával. Sózott, érlelt, félkemény, erjedési lyukas. A zsíros trappista szárazanyag-tartalmának legalább 56, a félzsírosnak 53 százaléknak kell lennie. A zsírtartalomnak ebben a szárazanyag-tartalomban kell elérnie a 45 (zsíros sajtok) és a 32 (félzsíros sajtok) százalékot. Tehát az egész tömegben számolják a szárazanyag-tartalmat, majd a szárazanyag-tartalomban a zsírt. A trappistagyártók ezeken a határokon dolgoznak.

Ha még többet akar tudni a trappista sajtról, akkor itt olvashat róla bővebben.

Ha pedig az árakra kíváncsi, akkor itt nézhet körül, itt pedig a Mindenár.hu Facebook-oldalát szeretheti.