Vasárnap volt a kézműves fagyik napja, ez is jelzi, hogy elindult a fagyiszezon. Ezért jobb már most képben lenni. Ha az alábbi pontoknak nem felel meg a kiválasztott fagyizó, jobb, ha másikat keresel.
- • A fagyis pultnak zártnak kell lennie a vásárló felől, amikor pedig épp nincs kiszolgálás, akkor az ott dolgozó személyektől is. A zártság azt jelenti, hogy a pultban lévő fagyikat védeni kell a cseppfertőzéstől (pl.: hapcizás), rovaroktól, szennyeződésektől. Erre egy eltolható, lehúzható, kinyitható üveglap vagy műanyagból készül lap is alkalmas.
- • Logikus, de fontos: a fagyis pultot nem érheti közvetlen napfény, de az eső és a szél sem tesz neki jót.
- • A fagyis pultnak (más néven adagolópultnak) tisztának kell lennnie. Ne legyenek rajta odaragadt fagyicseppek egyéb szennyeződések.
-
• A pultban lévő eszközöknek tisztának kell lenniük. Az a jó, ha folyó vizes fagyiskanál-öblítőt vagy minden tégelyben külön adagoló eszközt, spatulát használnak.
-
-
• Nem szerencsés az sem, ha a fagyis kanalat a pultra helyezett szivacsra, törlőruhára ütögetéssel víztelenítik.
-
• A fagyinak nem szabad olvadtnak, folyósnak lennie.
-
• Az a jó fagyizó, ahol a tálakban, tégelyekben lévő fagyi nincs feltornyozva. Ha ugyanis kilóg a tálakból, tégyelyekből, akkor kilóg a hűtőtérből, azaz könnyebben olvad és folyóssá válhat, márpedig az előbbi pontban jeleztük, hogy az nem az igazi.
-
• Ha látható helyen van, akkor nézzünk rá a pultnak a hőmérőjére, a hőmérséklet nem melet mínusz 8 Celsius-fok fölé.
- • A fagyira rakott díszítésnek - például ostya - ehetőnek és természetesen tisztának kell lennie.
-
• A jó fagyiban nem találhatóak jégdarabok, azok ugyanis sokszor a megolvadt fagyi újrafagyaztásakor jönnek létre.
-
• A frissen készült fagylaltot nem töltik a korábban készült fagylaltra.
-
• A tölcsért szalvétával érdemes átvenni, így védve lesz az ostya a kosztól.
- • A fagyis pultban dolgozóknak a pénzt és a fagyit elkülönítve kell kezelniük, például kesztyűvel intézik a pénzt vagy a fagyi kiadását. Az is megoldás, ha az egyik munkatárs pénzezik, a másik pedig kiszolgál.
A jó fagyizó megtalálásához szükséges kisokost az élelmiszerlánc-biztonsági hivatal (Nébih) összeállítása alapján készítettük.
A Mindenár.hu Facebook-oldalát itt szeretheti.
Érdekes Mindnár.hu-posztok az utóbbi napokból, hetekből:
Légy észnél, ha sajtra vágysz!
Hol olcsóbb a csirkemell? Összecsaptak a boltláncok
Legyél te is padlizsánszakértő!