Az előző posztban a vajak árát néztük, nem véletlenül. Most ugyanis eláruljuk, hogy a számos jó tulajdonsággal rendelkező vaj hogyan teszi ízletesebbé a húst.
A hússütés akkor sikeres, ha omlós, szaftos lesz a végeredmény, nem pedig esetleges száraz, rágós. Bár hús és hús között is van különbség, de egy pulyka esetében például a 150 Celsius-fokra a felmelegített sütőben 0,45 kilónként 20 perc a sütés, majd az utolsó etapban súlytól függetlenül újabb a 20 perces sütés kell.
Egyszerűbben egy a 0,45 kilós pulyka 20 plusz 20 perc alatt sül meg, a 0,9 kilós pulkya 2x20 plusz 20 percet, azaz 60 perc sütést igényel és így tovább. Például egy egy 4,5 kilós pulyka 10x20 percig majd plusz 20 percig kell sütni.
A tányérre kerülő sült hús ízére a konyhakémiai szakzsargonban Maillard-reakcióként emlegetett események vannak fontos hatással - derülki a Laboratórium.hu összefoglalójából. A Maillard-reakciók a húsban a fehérjék és a zsírok mellett mindig találhatóak cukorszerű anyagok is, 140-150 Celsius-fok körül a cukrok és a fehérjék kölcsönhatásba lépnek egymással, ennek eredményeként a hús megbarnul.
A hús ízét az úgynevezett foszfolipidek (vízben is és zsírokban is oldódó vegyületek), amelyek a zsiradokékoban, így a vajban is megtalálhatóak jóval markánsabbá teszik. Ezért a sütés végén érdemes a sütőhőmérsékletet lecsökkentve rátenni a húsra a vajat, így ízletesebb lesz a végeredmény. A hőmérséklet-csökkentésre azért van szükség, hogy ne égjen rá a vaj a húsra, mert az elrontaná az ételt.
Azt, hogy pontosan mekkora hőmérsékletre kell visszavenni a sütőt, az adott vaj összetételétől függ. A vajban lévő folyadék elpárolgásáig a hőmérséklete lassan emelkedik és kellően fröcsköl is, tehát a magas zsírtartalmú vajak alkalmasak sütéshez. A bolti vajak többségének az égési hőmérséklete 130-150 °C között van, így körülbelül 130 Celsius-fokra vagy picit az alá kell mérsékelni a sütőhőmérsékletet. (A cikkben a Laboratórium.hu szakértői voltak a segítségünkre.)
A Mindenár.hu Facebook-oldalát itt szeretheti.
Érdekes Mindnár.hu-posztok az utóbbi napokból, hetekből:
Vaja olcsón vagy drágán? Háromszoros különbség az árakban
Legyél te is padlizsánszakértő!