Az apropó a hétvégén beköszöntött meleg. Tanácsok az idei első jégkrémezéshez.
Arról, hogy hogyan érdemes fagyizót választani ebben a posztban írtunk, most pedig következzen egy jégkrém-kisokos, ha először nyalnál jégkrémet az idén.
- A jégkrémekről a csomagolás árulja el a legtöbbet, amelyek ismertetni kell, hogy milyen jégkrémkategóriába tartozik a termék. (Valamint az ízesítést is fel kell tüntetni, de erről lentebb is írunk.)
- Meglepő lehet, de hétféle jégkrémkategória van. Ezek a következők: tejjégkrém, tejes jégkrém, tejes gyümölcsjégkrém, gyümölcsjégkrém, (sima) jégkrém, szorbé (sorbet) és a vizes jégkrém. A legszigorúbb szabályok a tejjégkrémekre, a legenyhébbek pedig a vizes jégkrémekre vonatkoznak.
- A jégkrémkategória mellett az ízesítést is. Ha a csomagolás szerint valamilyen "ízű", például "málnaízű", akkor a jégkrémnek semmi köze a gyümölcshöz, a példában szereplő málnához. Pusztán az (málna)aroma miatt lesz olyan vagy ahhoz hasonló ízű. Fontos szabály, hogy a valamilyen 'ízű" jégkrémek csomagolásán tilos képpel vagy rajzzal utalni az adott gyümölcsre, ez az előírás igyekszik biztosítani, hogy a vásárlókat nem lehessen megtéveszteni.
- Ha nem gyümölcsről, hanem csokoládéról van szó, akkor a következő a helyzet. Ha csokoládés jégkrémként árulják, akkor minimum 2 százalékban kell kakaó- vagy csokoládé-terméket tartalmaznia, és nem lehet benne kakaóízű vagy csokoládéízű aroma. Tehát, ha csokoládéízűként áráuljak, akkor viszont mehet az aroma.
- Csak sértetlen csomagolású jégkrémet vegyünk.
- A jégkrémek mínusz 18 Celsius-fokon érzik jól magukat, másképp: ennyi fokon őrzik meg a minőségüket. Ha a boltban az adott hűtőpultban ennél magasabb a "hőfok", akkor inkább hagyjuk ott.
- A megolvadt jégkrémet ne fagyasszuk le újra.
(Az összeállítást a élelmiszer-bitonsági hivatal anácsai alapján készítettük, aki még részletesebben szeretne olvasni a jégkrémekről és a jégkrémkategórikról, az a hatósági oldalon ezt megteheti.)
A Mindenár.hu Facebook-oldalát itt szeretheti.
Mindenár.hu-posztok az utóbbi napokból, hetekből:
Ésszel emberek! Attól még, mert természetesen, nem feltétlenül ártalmatlan
Feketepontot kapott a zsírszegény tej
Hogyan használjuk a vajat? Egyszerűen csodát tesz a hússal