Egy friss kutatás szerint a zsírszegény tejet fogyasztók könnyebben lesznek cukorbetegek. Ezért jobb a magasabb zsírtartalmú, teljes tejet inni.

Aki alacsony zsírtartalmú vagy zsírmentes tejet iszik, annál magasabb a cukorbetegség kialakulásának kockázata, mint a teljes tejet választók esetében - derül ki egy friss tanulmányból, amelyet az Élelmiszerbiztonsági Szemelvények cím szaklap legfrissebb száma idéz. 

tej zsírtartalom Mindenár.hu cukorbetegség élelmiszer-tudomány

A kutatás során több mint háromezer felnőtt  vérét 15 éven keresztül vizsgálták, és arra jutottak, hogy a teljes zsírtartalmú tejtermékeket fogyasztók esetében ez a kockázat átlagosan 46 százalékkal alacsonyabb volt. Minél magasabb a vérplazma tejből származó zsírsavszintje, annál alacsonyabb a cukorbetegség kialakulásának kockázata. Az eredmények alapján a kutatók azt javasolják, hogy a lakossággal, vásárlókkal jobban meg kell ismertetni tejzsír lehetséges egészségügyi hatásait.

Százalékok, zsírtartalmak

A mostani kutatás is alátámasztja, hogy nem az alacsonyabb zsírtartalmú termék a jobb választás. A független élelmiszer-laboratóriumot működtető Wessling szakemberei a Mindenár.hu-nak elmondták, hogy a tehéntej körülbelül 88 százalékban vizet és mintegy 12 százalékban úgynevezett oldott anyagot tartalmaz. Ez utóbbit nevezzük a tej szárazanyag-tartalmának, ez adja a tej tápértékét. A legfontosabb jellemző a kereskedelemben kapható tejeknél a zsírtartalom.

A hazai boltokban 0,1, 1,5, 2,8 és 3,5 százalék zsírtartalmú, homogenizált tejeket lehet kapni. A gyártásnál az istállókban kifejt, 3 – 4 százalékos, eredeti zsírtartalmú tejet lefölözik, majd a kívánt zsírtartalom eléréséig tejszínnel visszadúsítják. A százalékban kifejezett összetétel azt jelenti, hogy például a legáltalánosabban vásárolt 2,8-as tej 100 grammjában 2,8 gramm tejzsír található. Fontos tudnunk, hogy a tej vitamintartalmának jelentős része zsírban oldódó anyag, ennek következtében a vitaminok főként a tejszínben vannak jelen. Ha tej zsírtartalmát elvesszük, akkor például az 1,5 százalékos tejben a vitamintartalom számottevően kisebb lesz, mint a zsírosabb tejekben. Nem is beszélve a 0,1 százalékos tejről, amelynek vitamintartalma elhanyagolhatóan csekély. A szakember szerint az is nagyon fontos hogy tej egyik kulcsfontosságú ásványi anyaga, a kalcium csak akkor képes beépülni csontrendszerünkbe, ha a D3-vitamin is jelen van. Zsírszegény, vagy zsírmentes tej fogyasztásakor a tej csontrendszert erősítő hatása csökken, illetve ez az igen kedvező élettani hatás el is marad. A súlyfelesleggel rendelkező, fogyókúrát folytató vagy fontolgató embereknek nem feltétlenül az elfogyasztott tej zsírtartalmának csökkentésében kell gondolkodnia.

A Mindenár.hu Facebook-oldalát itt szeretheti.

 Mindenár.hu-posztok az utóbbi napokból, hetekből:

Hogyan használjuk a vajat? Egyszerűen csodát tesz a hússal

Hogyan válasszunk fagyizót?

Vaja olcsón vagy drágán? Háromszoros különbség az árakban

Legyél te is padlizsánszakértő!