Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Betörtek a dinnyék a boltokba

Valamivel 200 forint alatti kilós árral érkeztek meg az első dinnyék.

Megjelentek a boltláncok akciós kínálatában a görögdinnyék. Az Aldi és az Auchan azonos árat szabott nekik, kilónként 199 forintért adják, a Sparokból azonban 189 forintos kilós áron elhozhatóak. A három boltlánc közül egyedül az Auchan árulta el, hogy honnan jön a dinnyéje: Görögországból, a többi láncnál katalógusából nem derül ki a származás.

Mindenár.hu árkörkép azelsosprint

Az igazi dinnyeszezon egyébként majd egy hónap múlva indul július környékén, akkor majd a boltokba a magyar dinnyék, addigra remélhetőleg az ár is barátságosabb lesz. A magyar dinnyék tavaly komoly támogatást is kaptak. Az agrártárca ugyanis arra kérte a vásárlókat, hogy ne Görögországból érkező, hanem magyar dinnyét vegyenek, egyrészt, mert az utóbbi frissebb, másfelől a dinnyeágazat több mint 10 ezer embert tart el. Emellett az adóhatóság és az élelmiszerlánc-biztonsági hivatal is rákapcsolt dinnyeügyben. Emellett tavaly a boltláncok is beálltak a sorba, tavaly júliusban többek között a Tesco, a spar és a Lidl is közölte, hogy kizárólag magyar dinnyét árul a szezonban.

A Mindenár.hu adatai szerint tavaly ugyanebben az időszakban - május utolsó hetében - az Auchan és a Penny árult akciós dinnyét, akkor még 299 forintos kilós áron, majd 1-2 hét múlva már 200 forint alá süllyedt az ár, majd július végén, augusztus elején már 100 forint alatt volt az ár jellemző.

Adatok a főszereplőről

Egy átlagos görögdinnye 91 százalékban tartalmaz vizet az amerikai mezőgazdasági minisztréium adatbázisa szerint. 100 gramm dinnyében (itt az ehető - azaz piros - részről van szó) 30 kilókalória van, a szénhidráttartalom 7,5 gramm, amiből 6,2 gramm cukor.

Van benne továbbá többek között C-vitamin (8,2 milligramm), emellett kálcium (7 milligramm), magnézium (10 milligramm), de még vas is, igaz utóbbiból a többihez képest kevés (0,24 milligramm).

A Mindenár.hu Facebook-oldalát itt szeretheti.

Mindenár.hu-posztok az utóbbi napokból, hetekből:

Hogyan válasszunk fagyizót?

Ésszel emberek! Attól még, mert természetesen, nem feltétlenül ártalmatlan

Hogyan vegyünk gyrost?

Feketepontot kapott a zsírszegény tej

Hogyan használjuk a vajat? Egyszerűen csodát tesz a hússal

 

 0
Tovább

Amit tudni akartál a jégkrémekről

Az apropó a hétvégén beköszöntött meleg. Tanácsok az idei első jégkrémezéshez. 

Arról, hogy hogyan érdemes fagyizót választani ebben a posztban írtunk, most pedig következzen egy jégkrém-kisokos, ha először nyalnál jégkrémet az idén. 

Mindenár.hu azelsosprint jégkrém időjárás meleg

- A jégkrémekről a csomagolás árulja el a legtöbbet, amelyek ismertetni kell, hogy milyen jégkrémkategóriába tartozik a termék. (Valamint az ízesítést is fel kell tüntetni, de erről lentebb is írunk.)

- Meglepő lehet, de hétféle jégkrémkategória van. Ezek a következők: tejjégkrém, tejes jégkrém, tejes gyümölcsjégkrém, gyümölcsjégkrém, (sima) jégkrém, szorbé (sorbet) és a vizes jégkrém. A legszigorúbb szabályok a tejjégkrémekre, a legenyhébbek pedig a vizes jégkrémekre vonatkoznak. 

- A jégkrémkategória mellett az ízesítést is. Ha a csomagolás szerint valamilyen "ízű", például "málnaízű", akkor a jégkrémnek semmi köze a gyümölcshöz, a példában szereplő málnához. Pusztán az (málna)aroma miatt lesz olyan vagy ahhoz hasonló ízű. Fontos szabály, hogy a valamilyen 'ízű" jégkrémek csomagolásán tilos képpel vagy rajzzal utalni az adott gyümölcsre, ez az előírás igyekszik biztosítani, hogy a vásárlókat nem lehessen megtéveszteni. 

- Ha nem gyümölcsről, hanem csokoládéról van szó, akkor a következő a helyzet. Ha csokoládés jégkrémként árulják, akkor minimum 2 százalékban kell kakaó- vagy csokoládé-terméket tartalmaznia, és nem lehet benne kakaóízű vagy csokoládéízű aroma. Tehát, ha csokoládéízűként áráuljak, akkor viszont mehet az aroma. 

- Csak sértetlen csomagolású jégkrémet vegyünk. 

- A jégkrémek mínusz 18 Celsius-fokon érzik jól magukat, másképp: ennyi fokon őrzik meg a minőségüket. Ha a boltban az adott hűtőpultban ennél magasabb a "hőfok", akkor inkább hagyjuk ott. 

- A megolvadt jégkrémet ne fagyasszuk le újra.

(Az összeállítást a élelmiszer-bitonsági hivatal anácsai alapján készítettük, aki még részletesebben szeretne olvasni a jégkrémekről és a jégkrémkategórikról, az a hatósági oldalon ezt megteheti.)

A Mindenár.hu Facebook-oldalát itt szeretheti.

Mindenár.hu-posztok az utóbbi napokból, hetekből:

Hogyan válasszunk fagyizót?

Ésszel emberek! Attól még, mert természetesen, nem feltétlenül ártalmatlan

Hogyan vegyünk gyrost?

Feketepontot kapott a zsírszegény tej

Hogyan használjuk a vajat? Egyszerűen csodát tesz a hússal

 1
Tovább

Melyik magyar termék az első: íme a drágulás bajnoka

Megnéztük, hogy az inflációt befolyásoló termékek közül melyik drágult a legjelentősebben. 

A statisztikai hivatal egy rakás termék és szolgáltatás árának alakulását nézi hónapról hónapra, és ezek alapján jön ki az inflációs mutató. Azt vizsgáltuk, hogy 2012. áprilisához képest melyik termék drágult a legnagyobb mértékben.

káposzta drágulás árkörkép azelsosprint

Meglepő lehet a végeredmény. A fejes káposzta lett ugyanis az első: 1 kiló fejes káposzta ugyanis 110 forintba került 2012. áprilisában, miközben idén áprilisban 228 forintot kellett érte adni. Ez pedig 107 százalékos drágulás, azaz több mint a duplájára nőtt az ára. Az alábbi adatgrafikán jól látszik, hogy a káposzta az utóbbi években fokozatosan drágult.

Ha tavaly áprilishoz képest nézzük a termékeket, akkor a késői burgonya lett az első helyezett. Ebből egy évvel ezelőtt 1 kilót 129 forintért lehetett megvenni, idén azonban már 185 forint volt az országos átlagár, ami 43 százalékos áremelkedést jelent

Pici káposztatörténelem

Visszatérve a káposztához. Az egészséges étrendhez hozzátartozó savanyúságok egyikének, a savanyú káposztának a legfőbb alapanyaga a fejes káposzta. A savanyú káposztának - az élelmiszer-biztonsági hivatal szerint - gazdag a vitamin- és rosttartalma, különösen sok C-vitamin van benne.

A savanyú káposzta már az időszámításunk előtti harmadik században ismert étel volt, az elkészítés folyamatát pedig feltehetően az ókori Kínában  találták ki. A káposzta termesztése kb. 2500 évvel ezelőtt kezdődhetett, azóta már az egész világon elterjedt zöldségféle.

A Mindenár.hu Facebook-oldalát itt szeretheti.

Mindenár.hu-posztok az utóbbi napokból, hetekből:

Feketepontot kapott a zsírszegény tej

Hogyan használjuk a vajat? Egyszerűen csodát tesz a hússal

Hogyan válasszunk fagyizót?

Vaja olcsón vagy drágán? Háromszoros különbség az árakban

Legyél te is padlizsánszakértő!

 0
Tovább