Valamivel 200 forint alatti kilós árral érkeztek meg az első dinnyék.

Megjelentek a boltláncok akciós kínálatában a görögdinnyék. Az Aldi és az Auchan azonos árat szabott nekik, kilónként 199 forintért adják, a Sparokból azonban 189 forintos kilós áron elhozhatóak. A három boltlánc közül egyedül az Auchan árulta el, hogy honnan jön a dinnyéje: Görögországból, a többi láncnál katalógusából nem derül ki a származás.

Mindenár.hu árkörkép azelsosprint

Az igazi dinnyeszezon egyébként majd egy hónap múlva indul július környékén, akkor majd a boltokba a magyar dinnyék, addigra remélhetőleg az ár is barátságosabb lesz. A magyar dinnyék tavaly komoly támogatást is kaptak. Az agrártárca ugyanis arra kérte a vásárlókat, hogy ne Görögországból érkező, hanem magyar dinnyét vegyenek, egyrészt, mert az utóbbi frissebb, másfelől a dinnyeágazat több mint 10 ezer embert tart el. Emellett az adóhatóság és az élelmiszerlánc-biztonsági hivatal is rákapcsolt dinnyeügyben. Emellett tavaly a boltláncok is beálltak a sorba, tavaly júliusban többek között a Tesco, a spar és a Lidl is közölte, hogy kizárólag magyar dinnyét árul a szezonban.

A Mindenár.hu adatai szerint tavaly ugyanebben az időszakban - május utolsó hetében - az Auchan és a Penny árult akciós dinnyét, akkor még 299 forintos kilós áron, majd 1-2 hét múlva már 200 forint alá süllyedt az ár, majd július végén, augusztus elején már 100 forint alatt volt az ár jellemző.

Adatok a főszereplőről

Egy átlagos görögdinnye 91 százalékban tartalmaz vizet az amerikai mezőgazdasági minisztréium adatbázisa szerint. 100 gramm dinnyében (itt az ehető - azaz piros - részről van szó) 30 kilókalória van, a szénhidráttartalom 7,5 gramm, amiből 6,2 gramm cukor.

Van benne továbbá többek között C-vitamin (8,2 milligramm), emellett kálcium (7 milligramm), magnézium (10 milligramm), de még vas is, igaz utóbbiból a többihez képest kevés (0,24 milligramm).

A Mindenár.hu Facebook-oldalát itt szeretheti.

Mindenár.hu-posztok az utóbbi napokból, hetekből:

Hogyan válasszunk fagyizót?

Ésszel emberek! Attól még, mert természetesen, nem feltétlenül ártalmatlan

Hogyan vegyünk gyrost?

Feketepontot kapott a zsírszegény tej

Hogyan használjuk a vajat? Egyszerűen csodát tesz a hússal