Az apropó a hétvégén beköszöntött meleg. Tanácsok az idei első jégkrémezéshez. 

Arról, hogy hogyan érdemes fagyizót választani ebben a posztban írtunk, most pedig következzen egy jégkrém-kisokos, ha először nyalnál jégkrémet az idén. 

Mindenár.hu azelsosprint jégkrém időjárás meleg

- A jégkrémekről a csomagolás árulja el a legtöbbet, amelyek ismertetni kell, hogy milyen jégkrémkategóriába tartozik a termék. (Valamint az ízesítést is fel kell tüntetni, de erről lentebb is írunk.)

- Meglepő lehet, de hétféle jégkrémkategória van. Ezek a következők: tejjégkrém, tejes jégkrém, tejes gyümölcsjégkrém, gyümölcsjégkrém, (sima) jégkrém, szorbé (sorbet) és a vizes jégkrém. A legszigorúbb szabályok a tejjégkrémekre, a legenyhébbek pedig a vizes jégkrémekre vonatkoznak. 

- A jégkrémkategória mellett az ízesítést is. Ha a csomagolás szerint valamilyen "ízű", például "málnaízű", akkor a jégkrémnek semmi köze a gyümölcshöz, a példában szereplő málnához. Pusztán az (málna)aroma miatt lesz olyan vagy ahhoz hasonló ízű. Fontos szabály, hogy a valamilyen 'ízű" jégkrémek csomagolásán tilos képpel vagy rajzzal utalni az adott gyümölcsre, ez az előírás igyekszik biztosítani, hogy a vásárlókat nem lehessen megtéveszteni. 

- Ha nem gyümölcsről, hanem csokoládéról van szó, akkor a következő a helyzet. Ha csokoládés jégkrémként árulják, akkor minimum 2 százalékban kell kakaó- vagy csokoládé-terméket tartalmaznia, és nem lehet benne kakaóízű vagy csokoládéízű aroma. Tehát, ha csokoládéízűként áráuljak, akkor viszont mehet az aroma. 

- Csak sértetlen csomagolású jégkrémet vegyünk. 

- A jégkrémek mínusz 18 Celsius-fokon érzik jól magukat, másképp: ennyi fokon őrzik meg a minőségüket. Ha a boltban az adott hűtőpultban ennél magasabb a "hőfok", akkor inkább hagyjuk ott. 

- A megolvadt jégkrémet ne fagyasszuk le újra.

(Az összeállítást a élelmiszer-bitonsági hivatal anácsai alapján készítettük, aki még részletesebben szeretne olvasni a jégkrémekről és a jégkrémkategórikról, az a hatósági oldalon ezt megteheti.)

A Mindenár.hu Facebook-oldalát itt szeretheti.

Mindenár.hu-posztok az utóbbi napokból, hetekből:

Hogyan válasszunk fagyizót?

Ésszel emberek! Attól még, mert természetesen, nem feltétlenül ártalmatlan

Hogyan vegyünk gyrost?

Feketepontot kapott a zsírszegény tej

Hogyan használjuk a vajat? Egyszerűen csodát tesz a hússal