Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Betörtek a dinnyék a boltokba

Valamivel 200 forint alatti kilós árral érkeztek meg az első dinnyék.

Megjelentek a boltláncok akciós kínálatában a görögdinnyék. Az Aldi és az Auchan azonos árat szabott nekik, kilónként 199 forintért adják, a Sparokból azonban 189 forintos kilós áron elhozhatóak. A három boltlánc közül egyedül az Auchan árulta el, hogy honnan jön a dinnyéje: Görögországból, a többi láncnál katalógusából nem derül ki a származás.

Mindenár.hu árkörkép azelsosprint

Az igazi dinnyeszezon egyébként majd egy hónap múlva indul július környékén, akkor majd a boltokba a magyar dinnyék, addigra remélhetőleg az ár is barátságosabb lesz. A magyar dinnyék tavaly komoly támogatást is kaptak. Az agrártárca ugyanis arra kérte a vásárlókat, hogy ne Görögországból érkező, hanem magyar dinnyét vegyenek, egyrészt, mert az utóbbi frissebb, másfelől a dinnyeágazat több mint 10 ezer embert tart el. Emellett az adóhatóság és az élelmiszerlánc-biztonsági hivatal is rákapcsolt dinnyeügyben. Emellett tavaly a boltláncok is beálltak a sorba, tavaly júliusban többek között a Tesco, a spar és a Lidl is közölte, hogy kizárólag magyar dinnyét árul a szezonban.

A Mindenár.hu adatai szerint tavaly ugyanebben az időszakban - május utolsó hetében - az Auchan és a Penny árult akciós dinnyét, akkor még 299 forintos kilós áron, majd 1-2 hét múlva már 200 forint alá süllyedt az ár, majd július végén, augusztus elején már 100 forint alatt volt az ár jellemző.

Adatok a főszereplőről

Egy átlagos görögdinnye 91 százalékban tartalmaz vizet az amerikai mezőgazdasági minisztréium adatbázisa szerint. 100 gramm dinnyében (itt az ehető - azaz piros - részről van szó) 30 kilókalória van, a szénhidráttartalom 7,5 gramm, amiből 6,2 gramm cukor.

Van benne továbbá többek között C-vitamin (8,2 milligramm), emellett kálcium (7 milligramm), magnézium (10 milligramm), de még vas is, igaz utóbbiból a többihez képest kevés (0,24 milligramm).

A Mindenár.hu Facebook-oldalát itt szeretheti.

Mindenár.hu-posztok az utóbbi napokból, hetekből:

Hogyan válasszunk fagyizót?

Ésszel emberek! Attól még, mert természetesen, nem feltétlenül ártalmatlan

Hogyan vegyünk gyrost?

Feketepontot kapott a zsírszegény tej

Hogyan használjuk a vajat? Egyszerűen csodát tesz a hússal

 

 0
Tovább

Melyik magyar termék az első: íme a drágulás bajnoka

Megnéztük, hogy az inflációt befolyásoló termékek közül melyik drágult a legjelentősebben. 

A statisztikai hivatal egy rakás termék és szolgáltatás árának alakulását nézi hónapról hónapra, és ezek alapján jön ki az inflációs mutató. Azt vizsgáltuk, hogy 2012. áprilisához képest melyik termék drágult a legnagyobb mértékben.

káposzta drágulás árkörkép azelsosprint

Meglepő lehet a végeredmény. A fejes káposzta lett ugyanis az első: 1 kiló fejes káposzta ugyanis 110 forintba került 2012. áprilisában, miközben idén áprilisban 228 forintot kellett érte adni. Ez pedig 107 százalékos drágulás, azaz több mint a duplájára nőtt az ára. Az alábbi adatgrafikán jól látszik, hogy a káposzta az utóbbi években fokozatosan drágult.

Ha tavaly áprilishoz képest nézzük a termékeket, akkor a késői burgonya lett az első helyezett. Ebből egy évvel ezelőtt 1 kilót 129 forintért lehetett megvenni, idén azonban már 185 forint volt az országos átlagár, ami 43 százalékos áremelkedést jelent

Pici káposztatörténelem

Visszatérve a káposztához. Az egészséges étrendhez hozzátartozó savanyúságok egyikének, a savanyú káposztának a legfőbb alapanyaga a fejes káposzta. A savanyú káposztának - az élelmiszer-biztonsági hivatal szerint - gazdag a vitamin- és rosttartalma, különösen sok C-vitamin van benne.

A savanyú káposzta már az időszámításunk előtti harmadik században ismert étel volt, az elkészítés folyamatát pedig feltehetően az ókori Kínában  találták ki. A káposzta termesztése kb. 2500 évvel ezelőtt kezdődhetett, azóta már az egész világon elterjedt zöldségféle.

A Mindenár.hu Facebook-oldalát itt szeretheti.

Mindenár.hu-posztok az utóbbi napokból, hetekből:

Feketepontot kapott a zsírszegény tej

Hogyan használjuk a vajat? Egyszerűen csodát tesz a hússal

Hogyan válasszunk fagyizót?

Vaja olcsón vagy drágán? Háromszoros különbség az árakban

Legyél te is padlizsánszakértő!

 0
Tovább

Filé vs. csontos hús - meglepő végeredmény

Az alábbi kép önmagáért beszél. A húsfilék általában olcsóbban csontos társaiknál. Mostanáig. A sertéstarja szakított a hagyományokkal.

hús árkörkép Mindenár.hu

A kép nem tökéletes (nem elég éles), ezért némi magyarázat: bal oldalon a szeletelt, csontos sertéstarja látható 659 forintért, mellett a szintén szeletelt, ám csont nélküli sertéstarja, amely 629 forintba kerül. Mindkettő 500 grammos. Egyébként a nem akciós árban is a csont nélküli tarja nyeri az árverseny, ugyanis 130 forint az árcímkék tanúsága szerint. 

A Mindenár.hu Facebook-oldalát itt szeretheti.

Mindenár.hu-posztok az utóbbi napokból, hetekből:

Feketepontot kapott a zsírszegény tej

Hogyan használjuk a vajat? Egyszerűen csodát tesz a hússal

Hogyan válasszunk fagyizót?

Vaja olcsón vagy drágán? Háromszoros különbség az árakban

Legyél te is padlizsánszakértő!

 0
Tovább

Szeretnél olcsóbban Túró Rudit venni? Rajta!

Érdemes körülnézni, mert nagyok a különbségek. 

Az egyik legnépszerűbb termék Magyarországon a Túró Rudi, amelyből a legismertebb márka (Pöttyös) rendre felbukkan az áruházak akciójában, ahogy erről már korábban már több alaklommal is írtunk. 

Túró Rudi árkörkép Mindenár.hu

Ezen a héten is számottevőek a különbségek Rudi-fronton. Mivel eltérőek a kiszerelések (1 darab, 6 darab, 10 darab), ezért most is a kilós ár a mérvadó. Ezt nézve az Aldi adja a legolcsóbban a Túró Rudit, a 6 darab 30 grammos Rudit 399 forintért kínálja a boltlánc, ami valamilvel több mint 2,2 ezer forintos kilós árnak felel meg. Ez kedvező árnak mondható, bár volt ennél olcsóbb is, a Pöttyös Rudinál a 2 ezer forint alatti kilós ár a legjobb, de arra ritkán van példa. 

Az Aldi után a Príma következik, ahol az 5 darab 51 grammos (óriásnak nevezett) Rudi 629 forint, így a kilós ár közel 2,5 ezer forint. Ma a Lidl jön, ott szintén közel 2,5 ezres kilós áron megy a Rudi, a kiszerelés ugyanaz, mint az Aldinál (6x30gramm). A Sparban és a Tescóban pontosan megegyezik a kilós ár: 2663 forint. A Spar egyébként 10 darab 30 grammos Rudit ad, a Tesco pedig 1 darab 30 gramosat 79 forintért. A Prímában nem cak a már említett 5x51 grammos csomag akciós, hanem a 6x30 grammos is, ám utóbbi 519 forint, ami 2883 forintos kilós ára jelent. Ennél a kiszerelésnél maradva az is látszik, hogy az Aldiban 399, a Lidlben 449, a Prímában pedig 519 forintba került ugyanaz a termék, tehát a Prímában 30 százalékkal drágább. 

A Rudi-versenyben még szerepel a Penny saját márkás terméke, 5 darab 30 grammos Rudit ad a boltlánc139 forintért, ami ezer forint alatti (927 forintos) kilós árat jelent.

A Mindenár.hu Facebook-oldalát itt szeretheti.

Mindenár.hu-posztok az utóbbi napokból, hetekből:

Feketepontot kapott a zsírszegény tej

Hogyan használjuk a vajat? Egyszerűen csodát tesz a hússal

Hogyan válasszunk fagyizót?

Vaja olcsón vagy drágán? Háromszoros különbség az árakban

Legyél te is padlizsánszakértő!

 0
Tovább

Mennyibe kerül a vaj? Háromszoros különbségek az árakban

A vajak árát vizsgáltuk a trappista sajt, a padlizsán és a csirkemell után. Megint érdekes lett az eredmény.

Több áruházlánc is akciózik a vajjal, a versenyzők között van saját márkás, van ismert márka és bio vaj is. A vajakat általában 200 és 250 grammos kiszerelésben találjuk a polcokon, de a pontos összehasonlítás érdekében a kilós árat néztük - különbégek igen nagyok: 1000 forinttól 3000 ezer forintig terjed a skála. 

vaj árkörkép Mindenár.hu

Az Aldiban a 250 grammos saját márkás vaj 249 forint, ezzel kilónként pár forinttal 1000 forint alatt marad a kilós ár. A Sparból 289 forintért lehet elhozni a negyedkilós vajat, így kilónként 1156 forintba kerül.

Majd következik egy világmárka, a Lurpak, amely egyrészt az előbbieknél kisebb kiszerelésben - 200 grammos - tégelyben kapható az Auchanban és Tescóban, előbbi 598 forintért, utóbbi 599 forintért adja, azaz ényegében 600 forint egy adag. A kilós ár pedig közel 3000 forint, ami háromszorosa az aldis és a sparos vaj árának, igaz, minőségben lehet különbség - ez azonban az árkörkép szubjektív része, ami nem mérhető. Az aldis kínálatban szerepel a bio vaj is, amely 250 grammos és 629 forint, azaz kilónként alig több mint 2500 forintba kerül. 

Pár fontos dolog a vajról

Az élelmiszerkönyvi előírások szerint a "vaj 20 °C-on szilárd halmazállapotú és kenhető állományú, 'víz a zsírban' típusú emulzió, amely a vízen kívül más hozzáadott anyagot nem, vagy legfeljebb tejzsírt, tejzsírfrakciót, tejeredetű tejsavkoncentrátumot, étkezési sót, színezéket és tejsavbaktérium-színtenyészetet tartalmaz. A vaj zsírtartalma legalább 80% (m/m) és legfeljebb 90% (m/m) lehet." A Táfelspicc vajról szóló korábbi összeállítása szerint a teavaj a legalább 80 százalék zsírtartalmú vajat jelöli, a márkázott vaj legalább 82 százalék zsírtartalmú. A vaj természetesen gazdag A- és D-vitaminban, és a jó vajak tejszínes édességüket, a legjobbak diós ízüket képesek maradéktalanul átadni a belőlük készült süteményeknek, ételeknek, akár a vajas kenyérnek is, ezért szeretjük annyira.

vaj árkörkép Mindenár.hu

A vajfogyasztás az elmúlt évtizedekben visszaszorsult Magyarországon. Az egy főre jutó vaj- (és vajkrém, a statisztikákban együtt szerepelnek) fogyasztás az 1990-es 1,7 kilóról 2010-re fokozatosan 1,3 kilóra, csökkent, ami bőven elmarad a 3,8 kilós uniós átlagtól. Magyarországon a margarin volt a nyertes a vaj térvesztésének, a margarinból és étolajból ugyanis jóval több fogyott: 1990-ben még 11,8 kiló volt a fejadag, 2010-ben már több mint 20 kiló. 

Január elején az élelmiszerlánc-biztonsági hivatal tesztelte a boltokban kapható vajakat. A teszten az Auchan saját márkás vaja végzett az élen, a második helyet a nemzetközi szinten is ismert márka, a Meggle terméke szerezte meg, a harmadik pedig a Jásztej teavaja lett. A hivatal tesztjéről itt olvashat bővebben. A Táfelspicc 2012-ben publikált vajversenyének eredményeit pedig itt találja.  

Érdekes Mindnár.hu-posztok az utóbbi napokból, hetekből:

Hogyan válasszunk fagyizót!

Légy észnél, ha sajtra vágysz!

Hol olcsóbb a csirkemell? Összecsaptak a boltláncok

Legyél te is padlizsánszakértő!

 0
Tovább
«
1234