Nem mindegy mekkorát választasz, és az sem, hogy darabra vagy kilóra adják.

Elsőre nem egy bonyolult művelet a padlizsánvásárlás, de az árak miatt mégis érdemes koncentrálni és vacakolni velük.

padlizsán boltellenőr Mindenár.hu zöldség mérleg árkörkép

Három boltlánc, az Aldi, a Lidl és a Spar is akciózik vele ezen a héten. A Lidlben egy darab 89 forint, az Aldiban pedig 99 forint. (Igaz, az Aldiban csak szombatig érvényes ez az akciós ár.) A 10 forintos persze nem veszélyesen nagy különbség. A Spar pedig kilós áron adja, egy kilót 400 forintért (399 forint).

Ne kapkodd el!

A padlizsánnál a darabár jelentős különbségekhez vezethet, és így a 89 és 99 forintos ár közötti különbség is tágulhat. Ugyanis a padlizsánok közel sem egyformák. Ahogy az alábbi képen látszik van belőlük kisebb vagy nagyobb. Szombaton lemértünk 8 darab padlizsánt, amelyek tömege darabonként 26 és 44 deka között mozgott, többségük (5 darab) tömege 32-35 deka volt.

padlizsán boltellenőr Mindenár.hu zöldség mérleg árkörkép

A kép kicsit homályos, de a lényeg látszik, a zölddel jelölt padlizsán nagyobb (még akkor is, ha a jobb oldali kicsit tömzsibb) padlizsán boltellenőr Mindenár.hu zöldség mérleg árkörképFotó: Mindenár.hu

Ebből ez következik. Ha padlizsánt vásárolsz olyan boltban, ahol darabra adják, akkor mérd le a zöldségespult melletti mérlegen, és a nagyobbat válaszd. Ha kizárólag a padlizsán ára alapján választasz mondjuk vasárnap üzletet, akkor a Spar csak akkor lesz olcsóbb, ha mondjuk a Lidlben kizárólag négy darab egész kicsi, 25-26 dekás padlizsánt választanál. (Erre kicsi az esély.)

A Lidlben és az Aldiban kilós ár körülbelül 200-380 forint között mozog, ami elmarad a Spar 400 forintos ajánlatától. (Itt újra megjegyezzük, hogy az Aldiban csak szombatig volt érvényes a darabonként 99 forintos padlizsánár.)

Pár szó róla

A padlizsán egyébként alacsony kalóriatartalmú, 10 dekában 27 kilókalória van, ezzel pedig például a sóskával, a patisszonnal és a főzőtökkel van egy ligában.

Összehasonlításul például a sütötökben 10 dekánként 80 kilókalóra van. A palizsánban van többek között C-vitamin, kálium, kálcium és magnézium is.

Megjegyzés: A posztban említett rögtönzött padlizsánmérés persze nem tudmányos módszerrel történt és semmiképp sem reprezentatív, ugyanakkor a bolti mérés pár pillanat alatt elvégezhető, akkor meg miért is ne hozzuk el a nagyobbat.

A Mindenár.hu-t a Facebookon is szeretheti.

Érdekes posztok az utóbbi napokból, hetekből:

Légy észnél, ha sajtra vágysz!

Hol olcsóbb a csirkemell? Összecsaptak a boltláncok