Bár a  sertéshús áfájának csökkentése a boltban kapható termékek többségénél nem látszik, ám van egy megoldás, amellyel mégis. Egyszerűen fél sertést kell árulni, akkor érvényes az alacsonyabb áfakulcs. Több boltlánc már lépett is. 

A Metro január 2-tól, a CBA a múlt héten, az Auchan pedig ezen a héten bővítette kínálatát egy nem mindennapos termékkel, mégpedig a fél sertéssel.

Bár a fél sertést hazavinni és otthon vele dolgozni macerásabb, mint, ha a húspultokban kapható tarját vagy lapockát választaná a vásárló, a lépés nem véletlen, az ár ugyanis mindenképpen a fél sertés mellett szól.  

A fél sertésre ugyanis ma már nem a többi sertéstermékre vonatkozó 27 százalékos áfa, hanem a januártól 5 százalékra csökkentett kulcs vonatkozik.

A bolti félsertésárak két láncban lényegében azonosak: a CBA a múlt héten 649 forintért adta a fél sertés kilóját, az Auchan péntektől 648 forintért kínálja. A Metro-áruházakban pedig 786 forint a bruttó ár.

Cikkünk megjelenése után a Metro áruházlánc jelezte, hogy náluk azért magasabb az ár, mert szalonna nélküli, úgynevezett "lehúzott" fél sertést árusítanak "fej nélkül, lábbal". Ezzel szemben a másik két lánc bőrös fél sertést kínál, fejjel, lábbal. A Metro egyúttal közölte, péntektől 641 forintért adja a fél sertést, azaz ott lesz a legolcsóbb. (A hibáért elnézést kérünk.) Az említett árak nettóban 609-749 forint között szóródnak, vagyis a 27 százalékos áfával a bruttó ár 773-951 forint lenne.

Azt, hogy a félsertés árusítása nem a mindennapi menetrend része jelzi, hogy az Auchanokban és a Metrókban is csak megrendelésre hoznak fél sertést.

Út az 5 százalékig

A parlament egyébként tavaly ősszel fogadta el az 5 százalékos sertésáfáról szóló módosítást, amely lényegében azt mondta ki, hogy azt, hogy a termelők és a vágóhidak számíthatnak fel 5 százalékot az élő és a fél sertések után. Ez tehát nem eredményezte automatikusan a bolti sertéstermékek árának csökkenését, mert azokra ugyanúgy a nettó árra 27 százalékos áfát kell felszámítani.

Az 5 százalékos sertésáfa bevezetését a kormány az áfacsalások, számla nélküli értékesítés visszaszorítása miatt szorgalmazta. (A 27 százalékos áfánál nagy a csalással elérhető haszon, 5 százalékosnál már kevésbé, és a lebukással sokat kockáztat a termelő és a vágóhíd.) 

Ha tetszett ez a poszt, vagy a többi bejegyzés, akkor kövesse a Mindenár.hu-t a Facebookon!

Korábbi bejegyzések (az adott posztban szereplő árinformációk az adott hétre - időszakra - vonatkoznak, azóta jellemzően nem érvényesek):

Melyik tej üres? - tejiránytű a vásárláshoz

Felsorakoztak a tejfölök - spórolni is lehet velük

A boltláncok rangsora: mennyi bevétel termel egy dolgozó?

Mikor kerüljük el a boltokat?

Összecsaptak a csokik

Elbúcsúzott a drága liszt

A Penny betört a belvárosba

Figyelje a csokikat, a felét megspórolhatja!