Vannak a csokik, és az annak látszó, növényi zsiradékból mixelt termékek. Utóbbiakkal óvatosan kell bánni. Egy egyszerű módszerrel mindenki megtudhatja, hogy valódi csokival van-e dolga, de érdemes elolvasni az csomagoláson lévő feliratot is.
A boltok polcain vannak növényi zsiradékkal készült csokiféleségek, ezek sokszor olcsóbbak, de több szempontból is óvatosan kell kezelni őket. Az édesipart leginkább az igénytelen, olcsóbb termékek iránti kereslet mozdította el a silány alapanyagok használata irányába.
A keményített növényi zsiradékkal készített termékek "csokoládés" része, azaz a bevonómassza olvadékonyabb, "szappanosabb" érzést kelt.
Nem csoki (hidrogénezett zsiradékból készült) - Fotó: Buksza, Csernátony Csaba
Csoki (kakaóvajjal készült) - Fotó: Buksza, Csernátony Csaba