Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Feketepontot kapott a zsírszegény tej

Egy friss kutatás szerint a zsírszegény tejet fogyasztók könnyebben lesznek cukorbetegek. Ezért jobb a magasabb zsírtartalmú, teljes tejet inni.

Aki alacsony zsírtartalmú vagy zsírmentes tejet iszik, annál magasabb a cukorbetegség kialakulásának kockázata, mint a teljes tejet választók esetében - derül ki egy friss tanulmányból, amelyet az Élelmiszerbiztonsági Szemelvények cím szaklap legfrissebb száma idéz. 

tej zsírtartalom Mindenár.hu cukorbetegség élelmiszer-tudomány

A kutatás során több mint háromezer felnőtt  vérét 15 éven keresztül vizsgálták, és arra jutottak, hogy a teljes zsírtartalmú tejtermékeket fogyasztók esetében ez a kockázat átlagosan 46 százalékkal alacsonyabb volt. Minél magasabb a vérplazma tejből származó zsírsavszintje, annál alacsonyabb a cukorbetegség kialakulásának kockázata. Az eredmények alapján a kutatók azt javasolják, hogy a lakossággal, vásárlókkal jobban meg kell ismertetni tejzsír lehetséges egészségügyi hatásait.

Százalékok, zsírtartalmak

A mostani kutatás is alátámasztja, hogy nem az alacsonyabb zsírtartalmú termék a jobb választás. A független élelmiszer-laboratóriumot működtető Wessling szakemberei a Mindenár.hu-nak elmondták, hogy a tehéntej körülbelül 88 százalékban vizet és mintegy 12 százalékban úgynevezett oldott anyagot tartalmaz. Ez utóbbit nevezzük a tej szárazanyag-tartalmának, ez adja a tej tápértékét. A legfontosabb jellemző a kereskedelemben kapható tejeknél a zsírtartalom.

A hazai boltokban 0,1, 1,5, 2,8 és 3,5 százalék zsírtartalmú, homogenizált tejeket lehet kapni. A gyártásnál az istállókban kifejt, 3 – 4 százalékos, eredeti zsírtartalmú tejet lefölözik, majd a kívánt zsírtartalom eléréséig tejszínnel visszadúsítják. A százalékban kifejezett összetétel azt jelenti, hogy például a legáltalánosabban vásárolt 2,8-as tej 100 grammjában 2,8 gramm tejzsír található. Fontos tudnunk, hogy a tej vitamintartalmának jelentős része zsírban oldódó anyag, ennek következtében a vitaminok főként a tejszínben vannak jelen. Ha tej zsírtartalmát elvesszük, akkor például az 1,5 százalékos tejben a vitamintartalom számottevően kisebb lesz, mint a zsírosabb tejekben. Nem is beszélve a 0,1 százalékos tejről, amelynek vitamintartalma elhanyagolhatóan csekély. A szakember szerint az is nagyon fontos hogy tej egyik kulcsfontosságú ásványi anyaga, a kalcium csak akkor képes beépülni csontrendszerünkbe, ha a D3-vitamin is jelen van. Zsírszegény, vagy zsírmentes tej fogyasztásakor a tej csontrendszert erősítő hatása csökken, illetve ez az igen kedvező élettani hatás el is marad. A súlyfelesleggel rendelkező, fogyókúrát folytató vagy fontolgató embereknek nem feltétlenül az elfogyasztott tej zsírtartalmának csökkentésében kell gondolkodnia.

A Mindenár.hu Facebook-oldalát itt szeretheti.

 Mindenár.hu-posztok az utóbbi napokból, hetekből:

Hogyan használjuk a vajat? Egyszerűen csodát tesz a hússal

Hogyan válasszunk fagyizót?

Vaja olcsón vagy drágán? Háromszoros különbség az árakban

Legyél te is padlizsánszakértő!

 0
Tovább

Hol vegyünk tejet?

A tejek akciós ára 179 forinttól indul, de 3,5 százalékos is alig több mint 200 forintért is a kosárba kerülhet.

A magyar piacon 2013-ban 43 százalékkal csökkent a tejtermékek importja éves szinten, a külföldiek helyét a hazai termékek foglalták el - mondta csütörtökön Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter a tejágazatról tatott sajtótájékoztatóján.

 2
Tovább

Melyik tej üres? - iránytű a tejvásárláshoz

1,5%, 2,8%, 3,5% zsírtartalom, eltérő árak, márkák - nem könnyű kiigazodni a tejpultok előtt. Zsírtartalom ide vagy oda, nem feltétlenül az alacsonyabb zsírtartalmú termék a jobb választás. A Mindenár.hu a Wessling Hungary Kft. szakértőjének segítségével ad iránytűt a tejvásárláshoz.

"A tej élet, erő, egészség!" - olvashattuk néhány évtizede a lelkesítő felhívásokat utcai plakátokon, az újságok hasábjain. Kétségtelen tény, hogy a világ egyik leggyakoribb élelmiszere a tej, amely összetételét tekintve rendkívül értékes élelmiszer, ennek megfelelően népszerű is.

A boltokban azonban számtalan tejből lehet válogatni, különböző árakon. Az elmúlt hetekben a tartós tejek (UHT) litere 170, a frisseké 180-190 forinttól indult, ezek meghaladják a 2-3 hónappal ezelőtti bolti árakat: a 1,5%-os tartós tejet ősszel 150-160 forintért több helyen is lehetett kapni, ma már csak elvétve. Több olyan termék akad, amely 2-3 hónappal ezelőtt még 160-170 forintba került, ma már 180-200 forintot kóstál.

 0
Tovább

Felsorakoztak a tejfölök - spórolni is lehet velük

Az áruházláncokban 500 forintról indul a tejföl kilós ára, de azért érdemes körülnézni, mert azonos gyártó termékei között is lehet jelentős különbség - derül ki a Mindenár.hu tejfölválogatásából. 

"A tejföl tejből, tejszín vagy vaj hozzáadásával, homogénezéssel és tejsavbaktérium-színtenyészettel végzett, alvasztással készült savanyú tejszín" - így htározza meg a Magyar Élelmiszerkönyv az egyik kedvelt tejterméket, a tejfölt. 

A KSH adatai szerint egy év alatt tejfölre, joghurtra és kefírre fejenként összesen átlagosan 6300 forintos költöttünk tavalyelőtt, ez pedig az ötöde annak, amit tejre és tejtermékekre, sajtra és tojásra összeesen költött egy ember 2012-ben.

A Mindenár.hu friss összeeállításában most a tejföl és a másik kedvelt termék, a túró áll. A tejfölből a különböző áruházak különböző márkákkal akcióznak, ám akad olyan termék, amely bár más csomgaolásban van, ugyanaz a gyártója. Ilyen például az Auchanban csütörtök estig akciós vödrös Magyar tejföl, amelyért 549 forintot kell adni (kilós ár 645 forint), miközben a Tescóban most csütörtöktől jövő szerdáig a másik csomagolású, ugyanúgy 20 százalékos zsírtartalmú 850 grammos szintén Magyar tejföl csak 449 forint (kilós ár 528 forint). (Ez persze nem jelenti feltétlenül azt, hogy teljesen azonos termékről van szó, de a gyártó ugyanaz a cég.)

Az akciós tejfölök ára egyébként 500-650 forint között szóródik, túrók esetében a kilós ár 800-920 forint között mozog. A laktózmentes tejföl és túró is megtalálható a kínálatban, ám ezek drágábbak, a tejföl kilós ára 800, a túróé 1400 forint. 

Ha tetszett ez a poszt, vagy a többi bejegyzés, akkor kövesse a Mindenár.hu-t a Facebookon!

Korábbi bejegyzések (az adott posztban szereplő árinformációk az adott hétre - időszakra - vonatkoznak, azóta jellemzően nem érvényesek):

A boltláncok rangsora: mennyi bevétel termel egy dolgozó?

Mikor kerüljük el a boltokat?

Összecsaptak a csokik

Elbúcsúzott a drága liszt

A Penny betört a belvárosba

Figyelje a csokikat, a felét megspórolhatja!


 0
Tovább