Pár fontos tanács, szabály a kerti égetéshez.

Ezeket azért (is) fontos betartani, mert Magyarországon a tüzek 99 százaléka figyelmetlenségből, gondatlanságból adódik. Évente pedig több mint 20 ezer tűz keletkezik, amelyek 500 millió négyzetméter területet érintenek. Persze az esetleges bírság elkerülése érdekében sem mellékesek.

tűzgyújtás égetés kerti parti Mindenár.hu

- A szabadtéri tűzgyújtást szabályozó jogszabály szerint a kertben felhalmozott  (például fűnyírásból) származó elszáradt hulladékot tilos meggyújtani, kivéve, ha ezt külön jogszabály engedélyezi. Ilyen jogszabályt pedig csak az adott település önkormányzata adhat ki, azonban még ez esetben is kötelező betartani az égetéshez rendeletben megjelölt helyszínt, időpontot és módszert. A külterületi ingatlanok esetében a tűzgyújtást előzetesen jelenteni és engedélyeztetni is kell a tűzvédelmi hatósággal.

- Ha a tűzgyújtást jogszabály vagy rendelet nem tiltja, kizárólag akkora tüzet keltsünk életre, amekkorát el is tudunk oltani.

- A tüzet nem szabad felügyelet nélkül hagyni, és még a tűzgyújtás előtt készítsük oda az eloltáshoz szükséges kellékeket. Nem csak a lángokra, hanem a parázsra is ügyelni kell, a hirtelen feltámadó szél ugyanis könnyedén felkaphatja a parazsakat, amely a tűztől akár több tíz méterre is újabb lángokat okozhat.

- Fontos szabály az is, hogy az erdőtűzveszélyes időszakokban a vidékfejlesztési miniszter által hatályba léptetett országos szintű, illetve az erdészeti hatóság által kiadott területi szintű tűzgyújtási tilalom minden részletében felülírja a szabadtéri tűzgyújtásra vonatkozó szabályokat, így ilyen tilalom esetén általános jellegű tiltás lép érvénybe. Tüzet gyújtani ilyenkor még a kijelölt tűzrakóhelyeken is tilos. Ha pedig szabálytalanul égetünk vagy gyújtunk tüzet, akkor az önkormányzat, a környezetvédelmi hatóság és a tűzvédelmi hatóság megbírságolhat minket. A vonatkozó jogszabály szerint szerint a büntetés minimum 10 ezer forint, de akár milliós nagyásgrendű is lehet. Ha például a tűzvédelmi szabály megszegése miatt olyan tűz keletkezik, amelynél a tűzoltókat is ki kell hívni, akkor 20 ezertől 3 millió forintig terjedhet a büntetési összeg.

(Az összeállítást a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal és a Katasztrófavédelem tanácsai alapján készítettük.)

A Mindenár.hu Facebook-oldalát itt szeretheti.

 

Érdekes Mindnár.hu-posztok az utóbbi napokból, hetekből:

Hogyan használjuk a vajat? Egyszerűen csodát tesz a hússal

Hogyan válasszunk fagyizót?

Vaja olcsón vagy drágán? Háromszoros különbség az árakban

Legyél te is padlizsánszakértő!


  •