Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Óvatosan a gyümölcsökkel: vegyszer lehet rajtuk

Az aluljáróban árult gyümölcsöt felejtsük el. A boltokban kapható gyümölcsök megbízhatóak, ám azokat otthon meg kell mosni. A citromhéjból pedig inkább a biót tegyük a süteményekbe.

Az elmúlt hetekben széles választékban kínálták a citrusféléket és más gyümölcsöket a boltláncok. Itt már írtunk arról, hogy a gyümölcsök árát a mélybe küldték, ugyanakkor érdemes szétnézni az üzletláncok kínálatában, mert jelentős különbségek lehetnek az árakban. A gyümölcsvásárláskor azonban nem csak az árra kell figyelni.

A citrusfélék felületén, héján vegyszermaradékok lehetnek, ezért nem ajánlott az elfogyasztásuk – áll például a Tesco gyümölcspultjainál kihelyezett táblákon.

A figyelmeztetés nem véletlen. A növényvédőszer-maradékok nagy része a gyümölcsök, zöldségek felületén található, különösen azokkal a termékekkel kell vigyázni, amelyek a déli országokból (Spanyolország, Olaszország, Görögország), vagy az Európai Unión kívülről (Tunézia, Marokkó, Törökország, trópusi és szubtrópusi országok) érkeznek. Leginkább az okozhat problémát, ha a származási hely bizonytalan, és nem tudjuk, hogy az adott országban milyen növényvédőszereket alkalmaztak - mondta a Mindenár.hu-nak a Wessling Hungary Kft. független élelmiszervizsgáló laboratóriumának helyettes vezetője, Kötelesné Suszter Gabriella. 

A szakember azt is elmondta, a déligyümölcsök héját a hosszú eltarthatóság miatt is vegyszerekkel kezelik, így ezek elfogyasztása, illetve felhasználása - többek között süteményekbe - nem javasolt. A sütikhez inkább az ellenőrzött bio termékeket érdemes felhasználni. A szakember szerint, ha a gyümölcsön talált növényvédőszerek egyetlen szervre – például a májra – vannak rossz hatással, veszélyt jelenthetnek, még akkor is, ha külön-külön az előírt határérték alatt vannak a vegyszerek. Az úgynevezett koktélhatás következtében ugyanis felerősödhet az ártalmasságuk. (Arról, mi minden található például egy paradicsomban, itt olvashat részletesen.)

Így mehetünk biztosra

Megnyugtató azonban, hogy Magyarországon a megvizsgált zöldségek, gyümölcsök mintegy fele egyáltalán nem tartalmaz kimutatható szermaradékot, a határérték feletti vegyszermaradék a laboratóriumi kimutatások szerint pedig csak közel egy százalékban mérhető.

A szakember szerint ebből adódóan az üzletláncokban kapható gyümölcsök megbízhatóak, ám más helyeken érdemes óvatosnak lenni. „Az aluljáróban vásárolt termékek eredetéről semmit nem tudunk, nem ellenőrzik sem a hatóságok, sem az üzletláncok, nagy veszélyt hordoz ezek megvásárlása” – tette hozzá. 


A növényvédőszerek jelentős része a növények héján, felületén van, és onnan mosással, hámozással el is lehet távolítani nagy részüket. Fogyasztás előtt ezért mindig meg kell mosni alaposan a zöldséget, gyümölcsöket. Ha ez az adott növény fajtája miatt nehezebb – például a szőlő esetében –, akkor áztassuk néhány percig fogyasztás előtt.

Ha tetszett ez a poszt, vagy a többi bejegyzés, akkor kövesse a Mindenár.hu-t a Facebookon!

Korábbi bejegyzések (az adott posztban szereplő árinformációk az adott hétre - időszakra - vonatkoznak, azóta jellemzően nem érvényesek):

Melyik tej üres? - tejiránytű a vásárláshoz

Felsorakoztak a tejfölök - spórolni is lehet velük

A boltláncok rangsora: mennyi bevétel termel egy dolgozó?

Mikor kerüljük el a boltokat?

Összecsaptak a csokik

Elbúcsúzott a drága liszt

A Penny betört a belvárosba

Figyelje a csokikat, a felét megspórolhatja!

 3
Tovább

Mélybe küldték a gyümölcsárakat

Az áruházláncok meglehetősen alacsony árat szabtak a gyümölcsöknek - derül ki a Mindenár.hu összeállításából. A citrom kilója 299 forintért kapható, narancs van már 170 forintért, de a banánért sem kell 300 forintnál többet adni. Emellett almafronton alakult ki komoly verseny. 

Széles gyümölcskínálattal rukkoltak elő a láncok ezen a héten, ám érdemes válogatni a boltláncok között, mert a különböző gyümölcsök más-más áron kaphatóak. 

Az egyik legnépszerűbb gyümölcs a banán az elmúlt hetekben jellemzően 350-400 forintba került kilónként, ha az adott boltban nem volt akció. A Mindenár.hu statisztikái szerint ugyanakkor a láncok egymás után jöttek ki az akciókkal: Tescóban két hete, a Sparban és az Auchanban a hét közepén zárult akciós héten volt 300 alatt a banán, a Lidl pedig ezen a héten kínál 300 forint alatti akciós áron banánt.

Narancs, citrom, almaágyon

A Mindenár.hu válogatásából kiderül az is, hogy citromban a CBA viszi el a pálmát, a cég ajánlata szerint a Príma és Cent boltokban a citromért 299 forintot kell fizetni, ami bőven elmarad az átlagártól, valamint a Spar 398, illetve a Coop (budapesti üzleteiben érvényes) 369 forintos árától. Szintén komoly szórást mutat a narancs ára: a legolcsóbb az Auchan, kilónként 169 forintért adja a gyümölcsöt, a Spar 195 forintot kér, a CBA-ban 239 forint az ár, míg a Tescóban 249 forintba kerül, igaz, utóbbi úgynevezett nagy méretű narancs. 

Az alma szintén kiemelt szerepet kapott a héten. A CBA Cent és Príma üzleteiben 159 forintért kapható egy kiló Idared, az Auchanban a magyar Pinova alma kilója 169 forint, ennyibe kerül az alma a Coop gyümölcspulttal rendelkező budapesti régióban lévő üzlteiben is. A Teco Jonagold, az Aldi Golden almája pedig 199 forint.  

Valamennyi említett ár kedvezőnek számít az átlagárakhoz képest. A KSH statisztikái szerint ugyanis az alma átlagára 2013-ban 272, a citromé 272, a banáné 390, a narancsé pedig 376 forint volt, a tavaly szazonalitás miatt jobb összehasonlítást jelentő tavaly januári országos átlagárakhoz képest is jobbak a mostani árak. 2013 januárjában ugyanis az alma 237, a citrom 482, a banán 399, a narancs 318 forintba került. 

Ha tetszett ez a poszt, vagy a többi bejegyzés, akkor kövesse a Mindenár.hu-t a Facebookon!

Korábbi bejegyzések (az adott posztban szereplő árinformációk az adott hétre - időszakra - vonatkoznak, azóta jellemzően nem érvényesek):

Melyik tej üres? - tejiránytű a vásárláshoz

Felsorakoztak a tejfölök - spórolni is lehet velük

A boltláncok rangsora: mennyi bevétel termel egy dolgozó?

Mikor kerüljük el a boltokat?

Összecsaptak a csokik

Elbúcsúzott a drága liszt

A Penny betört a belvárosba

Figyelje a csokikat, a felét megspórolhatja!

 0
Tovább