Az Aloe vera növényt sok termékben használják, például kozmetikumokban, de előfordulhatnak élelmiszerekben is - a fogyasztásuknál azonban nagyon észnél kell lenni.

A tudomány ugyanis azt javasolja, hogy csak az olyan aloe verás készítményeket - például étrend-kiegészítőkes fogyasszuk el -, amelyekben az úgynevezett alointartalom nem éri el 0,1 milligramm/kilogrammos határértéket. Ergó, ha aloe verás készítményt vásárolna, akkor nézze meg, mennyi az alointartalmat. Az Országos Élelmiszer- És Táplálkozástudományi Intézet szerint Szakértői Testülete ugyanis az Aloe verát és egyéb Aloe-fajokat (Aloe ferox, Aloe arborescens) "az étrend-kiegészítőkben és az egyéb anyagokkal dúsított élelmiszerekben alkalmazásra nem javasolt növények listáján tartja", abban az esetben, ha az adott termékben az alointartalom átlépi az említett (1mg/kg) limitet.

Mindenár.hu étrend-kiegészítő

A hatóanyag-növelést célzó kérelemre 2013-ban kiadott tudományos állásfoglalás indoklásából kiderül, hogy az Aloe-fajok használata kizárólag a székrekedés  rövid  távú  kezelésére  javasolt,  ha pedig a két hetet esetleges meghaladja a kezelés, akkor már orvosi felügyeletre van szükség. Mivel az Aloe hashajtó hatású, ezért hosszabb távú használatánál visszafordíthatatlan hatást okozhat a szervezetben, az állásfoglalás szerint csak abban az esetben használhatóak hosszabb távon, ha más készítmény alkalmazása nem hoz eredményt. A szakértői állásfoglalás szerint az Aloe-tartalmú készítmények  folyamatos vastagbél-irritációt okozhatnak, ez pedug növeli a daganatos betegség kockázatát. Emellett az aloés készítmények "súlyos folyadék és  elektrolithiányt" eredményezhetnek, ez pedig szintén komoly veszélyt jelenthet. (A részletes, részben szaknyelven írt tudományos állásfoglalást itt olvashatja el.)

Mivel az OÉTI az említett 0,1 mg/kg limitet tartja érvényben, ezért nem valószínű, hogy a forgalomba kerülhet ennél magasabb alointartalmú készítmény, de az előfordulhat, hogy az interneten külföldről lehet a határérték feletti készítményt vásárolni. Az állásfoglalás alapján azonban ezekről mondjuk le.

A Mindenár.hu Facebook-oldalát itt szeretheti.

Mindenár.hu-posztok az utóbbi napokból, hetekből:

Hogyan válasszunk fagyizót?

Ésszel emberek! Attól még, mert természetesen, nem feltétlenül ártalmatlan

Hogyan vegyünk gyrost?

Feketepontot kapott a zsírszegény tej

Hogyan használjuk a vajat? Egyszerűen csodát tesz a hússal