Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Mi lehet kockázatos a lisztben?

A liszt az egyik legfontosabb élelmiszer-alapanyag, a választék is nagy, épp ezért érdemes áttekinteni, mit kell tudni róla.

A lisztek színe és számjelzése a lisztek kiőrlöttségi fokát, más szóval korpázottságát mutatják. A kiőrlés azt mutatja meg, a malomban mennyi héj részt korpát) őrölnek a liszthez a búzamagból (őrlésvezetés) - mondta a Mindenár.hu-nak Szigeti Tamás, a független élelmiszer-laboratóriumot működtető Wessling Hungary szakértője.

A lisztben a korpázottság szabályozása révén állítható be a hamutartalom. Ez utóbbi úgy történik, hogy a lisztmintát az élelmiszerek szervetlen anyag-tartalmának maradékát izzítókemencében - körülbelül 900 Celsius-fokon - izzítják. A hamutartalom a lisztek egyik legfontosabb laboratóriumi vizsgálati módszere.

 0
Tovább

Búcsút intett a drága liszt

A Mindenár.hu felmérései szerint a háztartásokban leginkább használt liszt stabilan 100 forint körül kapható a legnagyobb élelmiszerláncokban, az akciós termékek pedig rendre 90 alatt vannak.

A KSH szerdán közölte a legfrissebb inflációs adatokat, amely szerint a finomliszt átlagára novemberben 146 forint volt. Ez azonban csak az országos átlag, a Mindenár.hu elmúlt hetekben történt árfelmérései szerint ennél jóval olcsóbban beszerezhető a termék.

A nem akciós árak inkább 100-150 forint körül szóródnak márkától függően, ugyanakkor hetek óta a legnagyobb élelmiszerláncok egyike biztosan tesz az akciós kínálatába lisztet, ezek pedig elmaradnak a 146 forintos átlagártól.

 1
Tovább

Legfrissebb bejegyzések