Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Feketepontot kapott a zsírszegény tej

Egy friss kutatás szerint a zsírszegény tejet fogyasztók könnyebben lesznek cukorbetegek. Ezért jobb a magasabb zsírtartalmú, teljes tejet inni.

Aki alacsony zsírtartalmú vagy zsírmentes tejet iszik, annál magasabb a cukorbetegség kialakulásának kockázata, mint a teljes tejet választók esetében - derül ki egy friss tanulmányból, amelyet az Élelmiszerbiztonsági Szemelvények cím szaklap legfrissebb száma idéz. 

tej zsírtartalom Mindenár.hu cukorbetegség élelmiszer-tudomány

A kutatás során több mint háromezer felnőtt  vérét 15 éven keresztül vizsgálták, és arra jutottak, hogy a teljes zsírtartalmú tejtermékeket fogyasztók esetében ez a kockázat átlagosan 46 százalékkal alacsonyabb volt. Minél magasabb a vérplazma tejből származó zsírsavszintje, annál alacsonyabb a cukorbetegség kialakulásának kockázata. Az eredmények alapján a kutatók azt javasolják, hogy a lakossággal, vásárlókkal jobban meg kell ismertetni tejzsír lehetséges egészségügyi hatásait.

Százalékok, zsírtartalmak

A mostani kutatás is alátámasztja, hogy nem az alacsonyabb zsírtartalmú termék a jobb választás. A független élelmiszer-laboratóriumot működtető Wessling szakemberei a Mindenár.hu-nak elmondták, hogy a tehéntej körülbelül 88 százalékban vizet és mintegy 12 százalékban úgynevezett oldott anyagot tartalmaz. Ez utóbbit nevezzük a tej szárazanyag-tartalmának, ez adja a tej tápértékét. A legfontosabb jellemző a kereskedelemben kapható tejeknél a zsírtartalom.

A hazai boltokban 0,1, 1,5, 2,8 és 3,5 százalék zsírtartalmú, homogenizált tejeket lehet kapni. A gyártásnál az istállókban kifejt, 3 – 4 százalékos, eredeti zsírtartalmú tejet lefölözik, majd a kívánt zsírtartalom eléréséig tejszínnel visszadúsítják. A százalékban kifejezett összetétel azt jelenti, hogy például a legáltalánosabban vásárolt 2,8-as tej 100 grammjában 2,8 gramm tejzsír található. Fontos tudnunk, hogy a tej vitamintartalmának jelentős része zsírban oldódó anyag, ennek következtében a vitaminok főként a tejszínben vannak jelen. Ha tej zsírtartalmát elvesszük, akkor például az 1,5 százalékos tejben a vitamintartalom számottevően kisebb lesz, mint a zsírosabb tejekben. Nem is beszélve a 0,1 százalékos tejről, amelynek vitamintartalma elhanyagolhatóan csekély. A szakember szerint az is nagyon fontos hogy tej egyik kulcsfontosságú ásványi anyaga, a kalcium csak akkor képes beépülni csontrendszerünkbe, ha a D3-vitamin is jelen van. Zsírszegény, vagy zsírmentes tej fogyasztásakor a tej csontrendszert erősítő hatása csökken, illetve ez az igen kedvező élettani hatás el is marad. A súlyfelesleggel rendelkező, fogyókúrát folytató vagy fontolgató embereknek nem feltétlenül az elfogyasztott tej zsírtartalmának csökkentésében kell gondolkodnia.

A Mindenár.hu Facebook-oldalát itt szeretheti.

 Mindenár.hu-posztok az utóbbi napokból, hetekből:

Hogyan használjuk a vajat? Egyszerűen csodát tesz a hússal

Hogyan válasszunk fagyizót?

Vaja olcsón vagy drágán? Háromszoros különbség az árakban

Legyél te is padlizsánszakértő!

 0
Tovább

Mi a baj a cukorhelyettesítőkkel? - Mindenár-iránytű a vásárláshoz

Xilit, aszpartám, szteviol. Rákkeltő, veszélyes, nem veszélyes, rossz ízű, vegyszer - ezek sokszor elhangzanak, ha a cukorhelyettesítőkről esik szó. A Mindenár.hu rendet tesz ezen a téren.

A Mindenár.hu cukorvásárlási iránytűjéhez számos olvasói kommentár érkezett, amelyek azt firtatták, hogy a cukor helyett milyen anyagokat érdemes használni. Az egyik olvasó például utalt arra, hogy úgy tudja, az egyik legnépszerűbb cukorhelyettesítő, a szacharin vagy az aszpartám (Nutra Sweet) rákkeltő. Ezért most a Mindenár.hu a partnerével, a független laboratóriumot működtető Wessling Hungary Kft. szakértőjével rendet tesz ezen a téren.

Egy legenda nyomában

Az édesítőszerek "rákkeltő" mivoltát nem bizonyították, az állítás a legendák körébe sorolható. Leegyszerűsítve: a hatóságok nem néznék tétlenül, hogy valóban veszélyes, adott esetben rákkeltő, vagy más betegséget előidéző anyagokat vásárolhassanak, fogyaszthassanak az emberek" - szögezte le Szigeti Tamás, a Wessling Hungary Kft. üzletfejlesztési igazgatója.

Cukor és a helyettesítője - Fotó: Mindenár.hu

Bár a legnépszerűbb cukorhelyettesítők, az aszpartám (Nutra Sweet), a szacharin, a xilit, a szteviol glikozidok (sztivia) nem veszélyesek táplálkozástudományi, élelmiszerbiztonsági szempontból, ám a szakértő akkor sem javasolja a használatukat az egészséges embereknek.

 1
Tovább

Pénzkidobás a nádcukor - iránytű a cukorvásárláshoz

Felesleges a kristálycukornál jóval drágább nádcukrot megvenni, mert ugyanaz az anyag. A szintén méregdrága nyírfacukornak pedig kevés köze van a nyírfához, sokkal inkább a kukoricához áll közel. Cukorvásárlási iránytű a Mindenár.hu-tól. 

Az alapélelmiszerek közül az egyik legtöbbet támadott termék a kristálycukor, amelyből évente fejenként közel 30 kilót fogyasztunk. Ez csökkenést jelent a korábbi évekhez képest, 2000-ben még 34 kiló cukrot ettünk fejenként egy év alatt. (A statisztikát torzítja, hogy a cukorfogyasztást a mézzel együtt méri a KSH, de a méz aránya a cukorénál jóval alacsonyabb.) 

A támadásoknak van alapja, mivel a túlzott cukorfogyasztás egészségtelen. Emiatt az utóbbi időben egyre népszerűbbé váltak a hagyományos kristálycukrot helyettesítő termékek, például a nád- vagy a nyírfacukor, ám utóbbiak jóval drágábbak a sima kristálycukornál. A kilós ár ezeknél bőven ezer forint felett van, míg a kristálycukor 200 forintból megvan.  

Kristálycukor vs. nádcukor

Az említett drága cukrokkal viszont akad probléma, mármint nem feltétlenül érnek annyit, mint amennyibe kerülnek.

Szigeti Tamás, a független laboratóriumot működtető Wessling Hungary üzletfejlesztési vezetője a Mindenár.hu-nak azt mondta, a nádcukor táplálkozástudományi és élelmiszerbiztonsági szempontból semmiben sem különbözik a répacukortól: mindkettő szacharóz. A szakzsargon szerint 1 darab glükóz- plusz 1 darab fruktózgyűrűből álló diszacharidról van szó. (A cukorvizsgálatok kulisszatitkairól a laboratorium.hu cikkében olvashat bővebben.)  

Ha drágább, az a távoli termőterületekről való szállítási költségből adódik. Márpedig szüksèg van az importra, mivel a magyarországi cukorgyárak többsége bezárt, az egyetlen meglévő, kaposvári üzem pedig csak a magyarországi fogyasztás harmadát képes fedezni.

Nem cukor, alkohol

A másik, szintén drága termék, a nyírfacukor nem cukor, hanem cukoralkohol: xillitolnak (xillit) hívják szaknyelven. Kezdetben a nyírfa kérgéből állították elő enzimes bontással, de mivel annyi nyírfa sehol nincs, amennyiből az igényeket ki lehetne elégíteni. Ezért más megoldásra volt szükség. "Elő kellett venni a nyírfa helyett a kukorica szárát. Mára a nyírfacukor jelző lényegében nem több, mint egy, romantikus hangulatú reklámkifejezés" - fogalmazott Szigeti.

Az tény, hogy a nyírfacukornak hívott terméknek jobb a glikémiás indexe, mint a sima kristálycukornak, ez természetes, mert nem cukor, hanem egy teljesen más anyag. Szigeti hozzátette: a nádcukornak azonban ugyanaz az indexe, mint a kristálycukornak, hiszen ugyanaz az anyag.

A cukorügyben fontos megemlíteni a szintén egészségesebbnek kikiáltott barnacukrot, amelyet szintén a helyén érdemes kezelni. Semmivel sem egészségesebb, mint a kristálycukor, a színe onnan származik, hogy kevésbé tisztítják meg, így a cukorban lévő melasz nagyobb mennyiségben marad benne.

Ha tetszett a poszt, és érdekli a bolti árak alakulása, akkor kövesse a Mindenár.hu-t a Facebookon! 

Korábban pedig ezeket írtuk:

Megtudjuk, mennyi vizet pumpáltak a húsokba

Melyik tej üres? - tejiránytű a vásárláshoz

A boltláncok rangsora: mennyi bevétel termel egy dolgozó?

 7
Tovább

Megint összecsaptak a csokoládék

A Mindenár.hu ismét szemezgetett az áruházi akciókból, a 13 forintos kifli, a 140 forint alatti kenyér mellett a táblás csokik ismét összecsapnak.

A Mindenár már írt arról, hogy a táblás csokik ára meglehetősen széles sávban szóródik, ezen a héten ismét fókuszba kerültek. A karácsonyi szezonnak köszönhetően az ismnertebb márkák (Boci, Milka) táblái 200 forint alatt kaphatóak több áruházláncban (Tesco, Spar, Penny).

Bár szaloncukor minden áruházláncban kapható, jellemzően 900-1200 forintos kilós áron, országos akcióba azonban csak kevesen tették be, a Tesco a kimért szaloncukor kilóját 745 forintért kínálja, aki márkásat venne, az Auchanban talál 1599 forintért közel 40 dekás Milkát.

 0
Tovább

Hol érdemes szaloncukrot venni?

A szaloncukor kilóját az akciós kínálatok szerint a héten a legolcsóbban 750-770 forintért lehet megvenni, a márkás szaloncukrok ára azonban jóval magasabb.

Az egyik legnépszerűbb karácsonyi termék, a szaloncukor egyelőre nem mindegyik lánc heti akciós ajánlatában jelent meg, de azért találni kedvező ajánlatot.

 0
Tovább