Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Melyik magyar termék az első: íme a drágulás bajnoka

Megnéztük, hogy az inflációt befolyásoló termékek közül melyik drágult a legjelentősebben. 

A statisztikai hivatal egy rakás termék és szolgáltatás árának alakulását nézi hónapról hónapra, és ezek alapján jön ki az inflációs mutató. Azt vizsgáltuk, hogy 2012. áprilisához képest melyik termék drágult a legnagyobb mértékben.

káposzta drágulás árkörkép azelsosprint

Meglepő lehet a végeredmény. A fejes káposzta lett ugyanis az első: 1 kiló fejes káposzta ugyanis 110 forintba került 2012. áprilisában, miközben idén áprilisban 228 forintot kellett érte adni. Ez pedig 107 százalékos drágulás, azaz több mint a duplájára nőtt az ára. Az alábbi adatgrafikán jól látszik, hogy a káposzta az utóbbi években fokozatosan drágult.

Ha tavaly áprilishoz képest nézzük a termékeket, akkor a késői burgonya lett az első helyezett. Ebből egy évvel ezelőtt 1 kilót 129 forintért lehetett megvenni, idén azonban már 185 forint volt az országos átlagár, ami 43 százalékos áremelkedést jelent

Pici káposztatörténelem

Visszatérve a káposztához. Az egészséges étrendhez hozzátartozó savanyúságok egyikének, a savanyú káposztának a legfőbb alapanyaga a fejes káposzta. A savanyú káposztának - az élelmiszer-biztonsági hivatal szerint - gazdag a vitamin- és rosttartalma, különösen sok C-vitamin van benne.

A savanyú káposzta már az időszámításunk előtti harmadik században ismert étel volt, az elkészítés folyamatát pedig feltehetően az ókori Kínában  találták ki. A káposzta termesztése kb. 2500 évvel ezelőtt kezdődhetett, azóta már az egész világon elterjedt zöldségféle.

A Mindenár.hu Facebook-oldalát itt szeretheti.

Mindenár.hu-posztok az utóbbi napokból, hetekből:

Feketepontot kapott a zsírszegény tej

Hogyan használjuk a vajat? Egyszerűen csodát tesz a hússal

Hogyan válasszunk fagyizót?

Vaja olcsón vagy drágán? Háromszoros különbség az árakban

Legyél te is padlizsánszakértő!

 0
Tovább

Harcolnak a krumplival

Az egyik alapvető élelmiszer, a krumpli jelentősen drágult tavalyhoz képest, a piacokon minőségtől függően 90-300 forint körül van az ár, az áruházláncok pedig 110-140 forintért kínálják, ami elmarad az átlagos ártól. Mivel drágulás jöhet, ezért érdemes feltankolni.

A legfissebb adatok szerint a krumpli országos átlagára 164 forint volt novemberben, az elmúlt 12 havi átlag pedig 178 forint volt. Ezzel szemben tavaly novemberben még 133, egy évvel korábban pedig 88 forint körül mozgott az ár.

 0
Tovább