Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Csalóka tojásárak a boltokban

Nézzük meg melyik tojást vesszük, hiába tűnik az egyik olcsóbbnak, nem feltétlenül az. A héten például 30 darab mélyalmos tojást olcsóbban lehet megvenni, mint a 30 darabos ketrecest. 

A tojás az egyik legkörülményesebben kiválasztható termék, ha az árat nézzük. Van ketreces tojás, mélyalmos, biotojás és a többi. Továbbá vannak a különböző méretek, S-es, M-es, L-es. Nehéz kiválasztani, hogy mégis melyik tojás a legjobb választás.

Fotó: Origo

Az állam, azon belül a Vidékfejlesztési Minisztérium az összehasonlíthatóság érdekében tette kötelezővé 2012-ben a kilós ár feltüntetését. Akkor azzal indokolták a lépést, hogy a magyar tojástermelőknek gondot okoz, ha a legkisebb méretű, S jelöléssel ellátott tojások letörik a normál vagy nagyobb méretűek árát.

Forrás: Mindenár.hu (a zöld körben lévő számok az akció végéig hátralévő napok számát mutatják) 

A mostani, húsvét előtti héten is az S-es méretű tojás lehet csalóka - derül ki a Mindenár.hu összeállításából.

Vegyük a boltláncok mostani kínálatában szereplő tojások közül a 30 darabos kiszereléseket. A Penny 759 forintért ad egy, S-es tojásokból álló 30 darabos tálcát, a Spar és a Tesco pedig 829 forintot kér érte. A Lidl 849 forintért, tehát az előbbieknél 20-90 forinttal drágábban egy 30 darabos tálcát, ám ezen M-es méretű, mélyalmos tojások vannak. A versenyt a kilós ár dönti el: a Penny, Tesco és a Spar tálcás tojásai 588-642 forintba kerülnek ez alapján, miközben a Lidlnél 534 forintra jön ki ár. A boltláncokban emellett van számtalan további tojás, azok kilós ára 600 és 800 forint között szóródik. (A mélyalmos tojást vannak, akik jobb minőségűnek tartják a ketrecesnél, de vannak, akik nem. Az viszont tény, hogy a mélyalmos általában drágább.)

Mi micsoda a tojáson?

A csomagolás és a tojás jelölését  két jogszabály (74/2003 (VII. 1) FVM-rendelet, 557/2007/EK-rendelet szabályozza. 

A tojásokon lévő számsor első számjegye a tyúkok tartási módját (technológiáját) határozza meg:
0 - biotojás, ökológiai tartásból;
1 - szabadtartás, kifutós tartási rendszerből;
2 - alternatív vagy mélyalmos tartási mód;
3 - ketreces tartási mód.

Utána következik a származási ország betűkódja, ami a magyar tojás esetében "HU". Ezt követi az állattartó telep azonosítója, ahol az első két szám a főváros vagy az adott megye kódja, a 20-as Budapestet jelöli, Győr-Moson-Sopron megyét pedig a 07-es. 

 0
Tovább

Mélybe küldték a gyümölcsárakat

Az áruházláncok meglehetősen alacsony árat szabtak a gyümölcsöknek - derül ki a Mindenár.hu összeállításából. A citrom kilója 299 forintért kapható, narancs van már 170 forintért, de a banánért sem kell 300 forintnál többet adni. Emellett almafronton alakult ki komoly verseny. 

Széles gyümölcskínálattal rukkoltak elő a láncok ezen a héten, ám érdemes válogatni a boltláncok között, mert a különböző gyümölcsök más-más áron kaphatóak. 

Az egyik legnépszerűbb gyümölcs a banán az elmúlt hetekben jellemzően 350-400 forintba került kilónként, ha az adott boltban nem volt akció. A Mindenár.hu statisztikái szerint ugyanakkor a láncok egymás után jöttek ki az akciókkal: Tescóban két hete, a Sparban és az Auchanban a hét közepén zárult akciós héten volt 300 alatt a banán, a Lidl pedig ezen a héten kínál 300 forint alatti akciós áron banánt.

Narancs, citrom, almaágyon

A Mindenár.hu válogatásából kiderül az is, hogy citromban a CBA viszi el a pálmát, a cég ajánlata szerint a Príma és Cent boltokban a citromért 299 forintot kell fizetni, ami bőven elmarad az átlagártól, valamint a Spar 398, illetve a Coop (budapesti üzleteiben érvényes) 369 forintos árától. Szintén komoly szórást mutat a narancs ára: a legolcsóbb az Auchan, kilónként 169 forintért adja a gyümölcsöt, a Spar 195 forintot kér, a CBA-ban 239 forint az ár, míg a Tescóban 249 forintba kerül, igaz, utóbbi úgynevezett nagy méretű narancs. 

Az alma szintén kiemelt szerepet kapott a héten. A CBA Cent és Príma üzleteiben 159 forintért kapható egy kiló Idared, az Auchanban a magyar Pinova alma kilója 169 forint, ennyibe kerül az alma a Coop gyümölcspulttal rendelkező budapesti régióban lévő üzlteiben is. A Teco Jonagold, az Aldi Golden almája pedig 199 forint.  

Valamennyi említett ár kedvezőnek számít az átlagárakhoz képest. A KSH statisztikái szerint ugyanis az alma átlagára 2013-ban 272, a citromé 272, a banáné 390, a narancsé pedig 376 forint volt, a tavaly szazonalitás miatt jobb összehasonlítást jelentő tavaly januári országos átlagárakhoz képest is jobbak a mostani árak. 2013 januárjában ugyanis az alma 237, a citrom 482, a banán 399, a narancs 318 forintba került. 

Ha tetszett ez a poszt, vagy a többi bejegyzés, akkor kövesse a Mindenár.hu-t a Facebookon!

Korábbi bejegyzések (az adott posztban szereplő árinformációk az adott hétre - időszakra - vonatkoznak, azóta jellemzően nem érvényesek):

Melyik tej üres? - tejiránytű a vásárláshoz

Felsorakoztak a tejfölök - spórolni is lehet velük

A boltláncok rangsora: mennyi bevétel termel egy dolgozó?

Mikor kerüljük el a boltokat?

Összecsaptak a csokik

Elbúcsúzott a drága liszt

A Penny betört a belvárosba

Figyelje a csokikat, a felét megspórolhatja!

 0
Tovább

Mennyibe kerül most a magyar slágermárka?

Széles sávban mozog a legismertebb márkájú Túró Rudik és a hozzá hasonló túródesszertek ára. Kilóra vetítve bő félezer forint különbség van az azonos gyártó termékei között, a saját márkás termékek jóval olcsóbbak.

Az idén évfordulóhoz érkezett a Pöttyös Rudi, amelyet tavaly a legkedveltebb magyar márkának választottak a magyarok a Gfk Piackutató és a Superbrand felmérése szerint. A slágertermék története ugyanis 1954-ben, magyar szakemberek Szovjetunióban tett látogatásával kezdödött. (A nagyüzemi gyártás azonban csak jóval később, 1968-ban kezdődött.)


Forrás: Mindenár.hu

A Mindenár.hu az évforduló alkalmából, megvizsgálta, hogy mennyibe kerülnek a legismertebb Túró Rudi-márka termékei és a hozzá hasonló túródesszertek az áruházláncokban.

 0
Tovább

Lencse- és virslivadászat szilveszter előtt

A Mindenár.hu válogatása szerint a lencse kilós ára 270-400 forint körül alakul, a virsli kilónként 400 forintról indul. 

A boltláncok a karácsony után ráfordultak a szilveszterre: többek között lencsékkel, pezsgőkkel és virslikkel akcióznak. A Mindenár.hu áttekintette a boltok akcióit a szilveszteri alaptermékekre koncentrálva.

Valamennyi áruházban rengeteg pezsgő, sör, virsli és lencse került az akciós kínálatba. A lencse kilós ára 300 forint alól indul, de van 400 forint feletti egységár is. 

A virsliknél is nagyon széles a kínálat. A baromfivirsli kilója közel 400 forint, frankfurti virsliből egy kiló 500-600 közötti áron vihető haza több áruházláncból. A sima sertésvirsli 750 grammos kiszerelésben 380 forintba kerül. 

A virslihez passzoló mustár kilós ára 400-800 forint között szóródik márkától függően. A pezsgőkből már márkás is kapható 600 forint alatt, az egyik legismertebb márka, a Törley palackjáért sem kell 800 forintnál többet adni több áruházláncban. 

Ha tetszett ez a poszt, vagy aa többi bejegyzés, akkor kövesse a Mindenár.hu-t a Facebookon!

Korábbi bejegyzések (az adott posztban szereplő árinformációk az adott hétre - időszakra - vonatkoznak, azóta jellemzően nem érvényesek):

Mikor kerüljük el a boltokat?

Összecsaptak a csokik

Elbúcsúzott a drága liszt

A Penny betört a belvárosba

Figyelje a csokikat, a felét megspórolhatja!

 0
Tovább

Mennyiért adják a pezsgőt?

A kevésbé ismert pezsgőmárkák palackja 500 forint alatt van, a márkásakért pár száz forinttal többet kell fizetni az áruházláncok jövő hét közepéig tartó akciói alapján - derül ki a Mindenár.hu válogatásából, amelyben egy nagyágyú is szerepet kapott.

Az év végi ünnepek egyik fontos kelléke a pezsgő, amely több száz éves múltra tekint vissza. A legenda szerint a Champagne régióban található hautvilliers-i bencés apátság egyik szerzetese, Dom Perignon találta ki ezt a borfajtát, de tényszerű bizonyítékokkal ezt természetesen nem lehet alátámasztani - az ugyanakkor tény, hogy a szőlő nagy barátjaként ismert szerzetes sokat tett a pezsgőgyártás megalapozásáért.


Epernay - az egyik pezsgőfalu Champagne-ban (Forrás: Wikipedia)

 0
Tovább
«
12