Az áruházláncok meglehetősen alacsony árat szabtak a gyümölcsöknek - derül ki a Mindenár.hu összeállításából. A citrom kilója 299 forintért kapható, narancs van már 170 forintért, de a banánért sem kell 300 forintnál többet adni. Emellett almafronton alakult ki komoly verseny. 

Széles gyümölcskínálattal rukkoltak elő a láncok ezen a héten, ám érdemes válogatni a boltláncok között, mert a különböző gyümölcsök más-más áron kaphatóak. 

Az egyik legnépszerűbb gyümölcs a banán az elmúlt hetekben jellemzően 350-400 forintba került kilónként, ha az adott boltban nem volt akció. A Mindenár.hu statisztikái szerint ugyanakkor a láncok egymás után jöttek ki az akciókkal: Tescóban két hete, a Sparban és az Auchanban a hét közepén zárult akciós héten volt 300 alatt a banán, a Lidl pedig ezen a héten kínál 300 forint alatti akciós áron banánt.

Narancs, citrom, almaágyon

A Mindenár.hu válogatásából kiderül az is, hogy citromban a CBA viszi el a pálmát, a cég ajánlata szerint a Príma és Cent boltokban a citromért 299 forintot kell fizetni, ami bőven elmarad az átlagártól, valamint a Spar 398, illetve a Coop (budapesti üzleteiben érvényes) 369 forintos árától. Szintén komoly szórást mutat a narancs ára: a legolcsóbb az Auchan, kilónként 169 forintért adja a gyümölcsöt, a Spar 195 forintot kér, a CBA-ban 239 forint az ár, míg a Tescóban 249 forintba kerül, igaz, utóbbi úgynevezett nagy méretű narancs. 

Az alma szintén kiemelt szerepet kapott a héten. A CBA Cent és Príma üzleteiben 159 forintért kapható egy kiló Idared, az Auchanban a magyar Pinova alma kilója 169 forint, ennyibe kerül az alma a Coop gyümölcspulttal rendelkező budapesti régióban lévő üzlteiben is. A Teco Jonagold, az Aldi Golden almája pedig 199 forint.  

Valamennyi említett ár kedvezőnek számít az átlagárakhoz képest. A KSH statisztikái szerint ugyanis az alma átlagára 2013-ban 272, a citromé 272, a banáné 390, a narancsé pedig 376 forint volt, a tavaly szazonalitás miatt jobb összehasonlítást jelentő tavaly januári országos átlagárakhoz képest is jobbak a mostani árak. 2013 januárjában ugyanis az alma 237, a citrom 482, a banán 399, a narancs 318 forintba került. 

Ha tetszett ez a poszt, vagy a többi bejegyzés, akkor kövesse a Mindenár.hu-t a Facebookon!

Korábbi bejegyzések (az adott posztban szereplő árinformációk az adott hétre - időszakra - vonatkoznak, azóta jellemzően nem érvényesek):

Melyik tej üres? - tejiránytű a vásárláshoz

Felsorakoztak a tejfölök - spórolni is lehet velük

A boltláncok rangsora: mennyi bevétel termel egy dolgozó?

Mikor kerüljük el a boltokat?

Összecsaptak a csokik

Elbúcsúzott a drága liszt

A Penny betört a belvárosba

Figyelje a csokikat, a felét megspórolhatja!