Vannak a csokik, és az annak látszó, növényi zsiradékból mixelt termékek. Utóbbiakkal óvatosan kell bánni. Egy egyszerű módszerrel mindenki megtudhatja, hogy valódi csokival van-e dolga, de érdemes elolvasni az csomagoláson lévő feliratot is.

A boltok polcain vannak növényi zsiradékkal készült csokiféleségek, ezek sokszor olcsóbbak, de több szempontból is óvatosan kell kezelni őket. Az édesipart leginkább az igénytelen, olcsóbb termékek iránti kereslet mozdította el a silány alapanyagok használata irányába.

A keményített növényi zsiradékkal készített termékek „csokoládés" része, azaz a bevonómassza olvadékonyabb, „szappanosabb” érzést kelt.

Nem csoki (hidrogénezett zsiradékból készült) - Fotó: Buksza, Csernátony Csaba


Csoki (kakaóvajjal készült) - Fotó: Buksza, Csernátony Csaba

Ha esetleg kétséges, hogy bevonómasszás vagy valódi kakaóvajas termékről van szó, akkor egy egyszerű próbával kiderül - mondta a Mindenár.hu-nak Szigeti Tamás, a Wessling Hungary Kft. független laboratórium értékesítési és üzletfejlesztési igazgatója. "Az első néhány másodpercben csokoládés, azaz bevonómasszás lesz az ember keze a csoki kézbevétele után, akkor valószínűleg nem csokoládét tartunk a kezünkben. Tehát amelyik gyorsan olvad, az nem csoki, amelyik nem az inkább az" - tette hozzá.

A szakember nem tanácsolja a bevonómasszával (növényi zsiradékkal) készült csokiutánzatok megvásárlását. Szerinte, ha valakinek nincs elég pénze a jobb minőségű termékekre, akkor ritkábban vegyenek, de akkor jó minőségűt. Fontos, azonban, hogy a magasabb ár nem feltétlenül jelent egyben jobb minőséget.

A Wessling szakértője hozzátette: bevonómasszák, habporok, olcsó tortakrémek, kávéfehérítők, amelyeknek semmi köze sincs a tejszínhez, az olcsó szaloncukrok, bizonyos édes sütőipari termékek transzzsírsav-tartalma magasabb lehet. "Az értékesebb, legalábbis élelmiszer-biztonsági szempontból jobb alapanyagokból készült csokik arról ismerhetők fel, hogy az összetevők között  szerepel a kakaóvaj és a kakaószárazanyag-tartalom. Erről pedig a csomagoláson szereplő feliratok árulkodnak. 

Ha tetszett a poszt, és érdekli a bolti árak alakulása, akkor kövesse a Mindenár.hu-t a Facebookon! 

Megtudjuk, mennyi vizet pumpáltak a húsokba