A Mindenár.hu felmérései szerint a háztartásokban leginkább használt liszt stabilan 100 forint körül kapható a legnagyobb élelmiszerláncokban, az akciós termékek pedig rendre 90 alatt vannak. 

A KSH szerdán közölte a legfrissebb inflációs adatokat, amely szerint a finomliszt átlagára novemberben 146 forint volt. Ez azonban csak az országos átlag, a Mindenár.hu elmúlt hetekben történt árfelmérései szerint ennél jóval olcsóbban beszerezhető a termék. 

A nem akciós árak inkább 100-150 forint körül szóródnak márkától függően, ugyanakkor hetek óta a legnagyobb élelmiszerláncok egyike biztosan tesz az akciós kínálatába lisztet, ezek pedig elmaradnak a 146 forintos átlagártól. 

Az áruházak akcióit hétről hétre összevető Mindenár.hu felmérései szerint ugyanis az elmúlt hetekben a legjobb akciókban bőven 100, sőt jellemzően 90 forint alatt volt a kilós ár. Akad persze kivétel, a lisztpiac egyik vezető márkájának terméke még a 150 forintos szint körül mozog, ám ennek az ára is lejjebb jött, korábban még 180-200 forint körüli szinten mozgott.

Az árcsökkenés jelentős, mivel az áruházláncok tavaly ilyenkor még stabilan 150 forint körüli vagy annál magasabb áron adták a liszt kilóját - még akciósan is. Azóta fokozatosan olcsóbb lett. A liszt árának csökkenése a KSH adataiból is jól látható: tavaly decemberben 179 forint volt, majd januárban és februárban 182, innen kezdett lejjebb jönni az ár. A 12 hónapos átlagár 170 forint, ami szintén bőven meghaladja a jelenlegi bolti árakat.

Az árcsökkenés a legnagyobb forgalmú, a háztartásokban leginkább előforduló úgynevezett BL-55-ös minőségű lisztre vonatkozik, amely Táfelspicc liszthatározója szerint a háztartásokban legtöbbet használt lisztfajta, valamint a pék- és cukrásztermékek, felvertek, omlós tészták és kekszek alapja. Ebből készülnek a kelt tészták, sütemények, ezzel panírozunk, habarunk. Kenyérsütéshez azinban kevés a sikértartalma, ehhez keverve, vagy sikérrel dúsítva használható.