1,5%, 2,8%, 3,5% zsírtartalom, eltérő árak, márkák - nem könnyű kiigazodni a tejpultok előtt. Zsírtartalom ide vagy oda, nem feltétlenül az alacsonyabb zsírtartalmú termék a jobb választás. A Mindenár.hu a Wessling Hungary Kft. szakértőjének segítségével ad iránytűt a tejvásárláshoz. 

"A tej élet, erő, egészség!” – olvashattuk néhány évtizede a lelkesítő felhívásokat utcai plakátokon, az újságok hasábjain. Kétségtelen tény, hogy a világ egyik leggyakoribb élelmiszere a tej, amely összetételét tekintve rendkívül értékes élelmiszer, ennek megfelelően népszerű is. 

A boltokban azonban számtalan tejből lehet válogatni, különböző árakon. Az elmúlt hetekben a tartós tejek (UHT) litere 170, a frisseké 180-190 forinttól indult, ezek meghaladják a 2-3 hónappal ezelőtti bolti árakat: a 1,5%-os tartós tejet ősszel 150-160 forintért több helyen is lehetett kapni, ma már csak elvétve. Több olyan termék akad, amely 2-3 hónappal ezelőtt még 160-170 forintba került, ma már 180-200 forintot kóstál.

A drágulást alátámasztják a KSH statisztikái, a múlt év elején még 232 forint volt a tej literenkénti átlagára, majd fokozatosan emelkedett, decemberben már 245 forint volt, ami 6 százalékos emelkedést jelent. A drágulásban szerepet játszhat, hogy a nyerstej magyarországi ára soha nm látott magas szintre szökött az év végén. Ez pdig további drágulást generálhat, épp ezért fontos, hogy tisztában legyünk azzal, hogy melyik tejet érdemes megvásárolni. 

A Mindenár.hu a független élelmiszer-laboratóriumot működtető Wessling Hungary Kft üzletfejlesztési és értékesítési igazgatóját, Szigeti Tamást kérdezte arról, hogy mit is kell tudni a tejről, mitől lesz tej, a tej. A szakember elmondta, hogy a tehéntej körülbelül 88 százalékban vizet és mintegy 12 százalékban úgynevezett oldott anyagot tartalmaz. Ez utóbbit nevezzük a tej szárazanyag-tartalmának, ez adja a tej tápértékét. A legfontosabb jellemző a kereskedelemben kapható tejeknél a zsírtartalom - mondta a Wessling szakértője. (A cég részletes, "Mitől tej, a tej?" című elemzését itt olvashatja el.)

"A frissen fejt tej zsírtartalma állás közben felúszik a tej felszínére, azaz felfölöződik és a tejzsír tejszínként jelenik meg az edény felső részében. Ennek elkerülése végett a kereskedelemben kapható tejek jelentős részét a gyártás során homogenizálják. Ilyenkor a tejet nagy nyomással egy kicsiny keresztmetszetű nyíláson át porlasztják, aminek hatására a tej zsírgolyócskái szétrobbannak. Az ilyen módon homogenizált tejben a felaprózódott zsírcseppek nem válnak szét a tej vizes részétől a tejsavótól, hanem stabil emulziót alkotva mintegy oldatban maradnak" - tette hozzá. 

A zsírtartalom a kulcs

A hazai boltokban 0,1, 1,5, 2,8 és 3,5 százalék zsírtartalmú, homogenizált tejeket lehet kapni. A gyártásnál az istállókban kifejt, 3 – 4 százalékos, eredeti zsírtartalmú tejet lefölözik, majd a kívánt zsírtartalom eléréséig tejszínnel visszadúsítják. A százalékban kifejezett összetétel azt jelenti, hogy például a legáltalánosabban vásárolt 2,8-as tej 100 grammjában 2,8 gramm tejzsír található. Fontos tudnunk, hogy a tej vitamintartalmának jelentős része zsírban oldódó anyag, ennek következtében a vitaminok főként a tejszínben vannak jelen. Ha tej zsírtartalmát elvesszük, akkor például az 1,5 százalékos tejben a vitamintartalom számottevően kisebb lesz, mint a zsírosabb tejekben. Nem is beszélve a 0,1 százalékos tejről, amelynek vitamintartalma elhanyagolhatóan csekély.

A szakember szerint az is nagyon fontos  hogy tej egyik kulcsfontosságú ásványi anyaga, a kalcium csak akkor képes beépülni csontrendszerünkbe, ha a D3-vitamin is jelen van. Zsírszegény, vagy zsírmentes tej fogyasztásakor a tej csontrendszert erősítő hatása csökken, illetve ez az igen kedvező élettani hatás el is marad. A súlyfelesleggel rendelkező, fogyókúrát folytató vagy fontolgató embereknek nem az elfogyasztott tej zsírtartalmának csökkentésében kell gondolkodnia, arra vannak más módszerek is, például a sportolás.  

Ha tetszett ez a poszt, vagy a többi bejegyzés, akkor kövesse a Mindenár.hu-t a Facebookon!

Korábbi bejegyzések (az adott posztban szereplő árinformációk az adott hétre - időszakra - vonatkoznak, azóta jellemzően nem érvényesek):

Felsorakoztak a tejfölök - spórolni is lehet velük

A boltláncok rangsora: mennyi bevétel termel egy dolgozó?

Mikor kerüljük el a boltokat?

Összecsaptak a csokik

Elbúcsúzott a drága liszt

A Penny betört a belvárosba

Figyelje a csokikat, a felét megspórolhatja!