Könnyen lehet, hogy a világpiaci drágulás miatt a kávé Magyarországon is drágulni fog. A boltláncokban jelenleg a kevésbé ismert márkák kilós ára ezer forint alól indul, de a márkásabb ára em drágábbak az országos átlagnál.  
Az elmúlt napokban fókuszba került a kávé a nemzetközi piacokon, miután az idén jelentősen - 50 százalékkal - emelkedett a kávé világpiaci ára, ez pedig a jövőben a magyarországi kávéárakra is hatással lehet.  

A kávépiacon szabványos 60 kilós zsák január lején még 110 dollárba került, szemben február végén már 170 dollárnál járt az árfolyam, márciusi közepén pedig 185 dollár körül mozgott.
A Conclude Befektetési Zrt. február végén publikált elemzése szerint a drágulás részben azzal magyarázható, hogy a brazil kávéültetvények több mint harmada szenvedett kárt, ami azért hat jelentősen a kávé világpiaci árára, mert a dél-amerikai ország termeli a legtöbb kávébabot a világon.  

Az árakat az is magasan tarthatja a közeljövőben, hogy világszerte egyre nő a kereslet a zöld kávé iránt, mivel azt ma már étrend-kiegészítőként, illetve természetes zsírégető fogyasztószerként is használják.  
Forrás: Mindenár.hu
A viágpiaci kávédrágulás miatt a Mindenár.hu a boltláncok akciós kávékínálatából készített összeállítást. Az egyik népszerű termék, a Tchibo mindjárt két kiszereléssel kapható, az Aldiban az egykilós 1649 forint, a Tescóban a félkilós 799 forint, így kilós áron utóbbi a kedvezőbb választás.
A CBA-ban a Karaván 220 grammos csomagja 469 forint. A Sparban a kevésbé ismert Bon Aroma őrölt kávé kilójáért 899 forintot kérnek, a Lidl pedig 399 forintért kapható Bellarom saját márkás arabica kávé negyedkilós csomagjával szállt versenybe.   
A boltláncokban kapható kávéárak elmaradnak az országos átlagtól. Tavaly március óta 622-684 forint között mozgott a KSH által mért, 250 grammos őrölt kávé átlagára, a 12 havi átlag pedig 654 forint volt. Ez kilórak vetítve több mint 2,6 ezer forint, amelynél az említett termékek olcsóbban kaphatóak. 
Ha tetszett a poszt, és érdekli a bolti árak alakulása, akkor kövesse a Mindenár.hu-t a Facebookon!

Korábbi bejegyzések (az adott posztban szereplő árinformációk az adott hétre - időszakra - vonatkoznak, azóta jellemzően nem érvényesek):

Melyik tej üres? - tejiránytű a vásárláshoz

Felsorakoztak a tejfölök - spórolni is lehet velük

A boltláncok rangsora: mennyi bevétel termel egy dolgozó?

Mikor kerüljük el a boltokat?