Mikulás-csomagokba kerülő táblás és szeletes csokik az egyik leginkább változó árú termékek közé tartoznak. A márkás táblás csokik akció nélkül 300 forint körüli áron vagy, annál drágábban kaphatóak, de sokszor akcióznak velük, olyankor 50-130 forinttal is olcsóbbak lesznek - derül ki a Mindenár.hu adataiból. A héten egyébként több márkás táblás csoki 200 alatt kapható, az egyik prémium kategóriába sorolt csoki pedig a megszokottnál jóval olcsóbb.

A csokinak tulajdonképpen mindig szezonja van, de a december a Mikulás és a karácsony miatt különösen fontos hónap, így a kérdéses termékek ára is a középpontba kerül. A Mindenár hőnapok óta figyeli a csokoládék bolti árát, és kijelenthető, hogy az egyik legváltozékonyabb termékről van szó.

A piac egyik legismertebb szereplője, a Milka többféle változatához jellemzően 250-300 forintért lehet hozzájutni, de rendszerint valamelyik áruházban akciós, akkor pedig bőven 250 forint alá mehet az ár. Ez igaz a másik fontos piaci szereplőre, a Boci különböző változataira is. Fontos továbbá, hogy alapesetben a táblás csokik 100 grammosak, de vannak olyan változatok, amelyek 10-15 grammal is könnyebbek, és azonos áron kínálják.


Kakaóbab - belőle készül a csoki (Forrás: Origo)  

A szerdáig, csütörtökig tartó heti akciókból a Mindenár a népszerűbb csokimárkák ajánlatait. A Tesco és a Lidl lényegében azonos áron 195, illetve 199 forintért adja a Milka-család tagjait, ez valamivel 2 ezer forint alatti kilós egységárnak felel meg. A Tescóban csak 3 tábla megvásárlásánál érvényes a 200 alatti ár, egy tábla ára amúgy 293 forint. A CBA Centekben a Boci csokik csak 179 forintba kerülnek, ám ehhez szintén legalább három darabot kell venni. Egy darab ára egyébként 199 forint, annyi mint a Sparban. (Kilós áron tehát ezek is 2 ezer alatt vannak.)

A prémium kategóriát képviselő, több mint 100 éves múltra visszatekintő,a közelmúltban újjáélesztett  Stühmer-táblák pedig a megszokott 500-700 forintnál jóval alacsonyabb, 400 forint alatti áron kaphatóak a Pennyben. Kilónként a Stühmer-táblák közel 4 ezer forintba kerülnek.  

Az Aldiban a szeletes csokik két ismert képviselője, a Bounty és a Snickers akciós, a 85, illetve 75 grammos kiszerelés 149 forint, kilónként 1752-1986 forint. Ezek egyébként az Auchanban is akciósak, 115 forintot kérnek az 57 grammos kiszerelésért, kilós áron tehát 2018 forintba kerülnek. Ezek a szeletes csokik ennél is tudnak olcsóbbak lenni, pár héttel ezelőtt az egyik láncban a 75, illetve 85 grammos szeletekért 119 forintot, azaz kilónként 1400-1600 forintot kellett adni.