Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Húsz százalékkal eltérnek a Túró Rudi-árak

A héten több áruházlánc is árulja a Túró Rudi 8 szeletes csomagját. A legolcsóbb ajánlat 449 forint, de máshol 20 százalékkal drágább ugyanaz.

A most futó akciós hét egyik legérdekesebb szereplője a Pöttyös Túró Rudi, amelynek 6 plusz 2 darabos (összesen 240 grammos) kiszerelése mindjárt négy áruházláncban kapható.

Azonban az akciós árak közel sem azonosak, és itt most nem néhány forintról van szó. A legolcsóbb csomag 449 forintért kapható, a legmagasabb ár pedig 545 forint - derül ki a Mindenár.hu friss válogatásából.

Forrás: Origo

 1
Tovább

Óvatosan a gyümölcsökkel: vegyszer lehet rajtuk

Az aluljáróban árult gyümölcsöt felejtsük el. A boltokban kapható gyümölcsök megbízhatóak, ám azokat otthon meg kell mosni. A citromhéjból pedig inkább a biót tegyük a süteményekbe.

Az elmúlt hetekben széles választékban kínálták a citrusféléket és más gyümölcsöket a boltláncok. Itt már írtunk arról, hogy a gyümölcsök árát a mélybe küldték, ugyanakkor érdemes szétnézni az üzletláncok kínálatában, mert jelentős különbségek lehetnek az árakban. A gyümölcsvásárláskor azonban nem csak az árra kell figyelni.

A citrusfélék felületén, héján vegyszermaradékok lehetnek, ezért nem ajánlott az elfogyasztásuk – áll például a Tesco gyümölcspultjainál kihelyezett táblákon.

A figyelmeztetés nem véletlen. A növényvédőszer-maradékok nagy része a gyümölcsök, zöldségek felületén található, különösen azokkal a termékekkel kell vigyázni, amelyek a déli országokból (Spanyolország, Olaszország, Görögország), vagy az Európai Unión kívülről (Tunézia, Marokkó, Törökország, trópusi és szubtrópusi országok) érkeznek. Leginkább az okozhat problémát, ha a származási hely bizonytalan, és nem tudjuk, hogy az adott országban milyen növényvédőszereket alkalmaztak - mondta a Mindenár.hu-nak a Wessling Hungary Kft. független élelmiszervizsgáló laboratóriumának helyettes vezetője, Kötelesné Suszter Gabriella. 

A szakember azt is elmondta, a déligyümölcsök héját a hosszú eltarthatóság miatt is vegyszerekkel kezelik, így ezek elfogyasztása, illetve felhasználása - többek között süteményekbe - nem javasolt. A sütikhez inkább az ellenőrzött bio termékeket érdemes felhasználni. A szakember szerint, ha a gyümölcsön talált növényvédőszerek egyetlen szervre – például a májra – vannak rossz hatással, veszélyt jelenthetnek, még akkor is, ha külön-külön az előírt határérték alatt vannak a vegyszerek. Az úgynevezett koktélhatás következtében ugyanis felerősödhet az ártalmasságuk. (Arról, mi minden található például egy paradicsomban, itt olvashat részletesen.)

Így mehetünk biztosra

Megnyugtató azonban, hogy Magyarországon a megvizsgált zöldségek, gyümölcsök mintegy fele egyáltalán nem tartalmaz kimutatható szermaradékot, a határérték feletti vegyszermaradék a laboratóriumi kimutatások szerint pedig csak közel egy százalékban mérhető.

A szakember szerint ebből adódóan az üzletláncokban kapható gyümölcsök megbízhatóak, ám más helyeken érdemes óvatosnak lenni. „Az aluljáróban vásárolt termékek eredetéről semmit nem tudunk, nem ellenőrzik sem a hatóságok, sem az üzletláncok, nagy veszélyt hordoz ezek megvásárlása” – tette hozzá. 


A növényvédőszerek jelentős része a növények héján, felületén van, és onnan mosással, hámozással el is lehet távolítani nagy részüket. Fogyasztás előtt ezért mindig meg kell mosni alaposan a zöldséget, gyümölcsöket. Ha ez az adott növény fajtája miatt nehezebb – például a szőlő esetében –, akkor áztassuk néhány percig fogyasztás előtt.

Ha tetszett ez a poszt, vagy a többi bejegyzés, akkor kövesse a Mindenár.hu-t a Facebookon!

Korábbi bejegyzések (az adott posztban szereplő árinformációk az adott hétre - időszakra - vonatkoznak, azóta jellemzően nem érvényesek):

Melyik tej üres? - tejiránytű a vásárláshoz

Felsorakoztak a tejfölök - spórolni is lehet velük

A boltláncok rangsora: mennyi bevétel termel egy dolgozó?

Mikor kerüljük el a boltokat?

Összecsaptak a csokik

Elbúcsúzott a drága liszt

A Penny betört a belvárosba

Figyelje a csokikat, a felét megspórolhatja!

 3
Tovább

Mikor kerüljük el a boltokat?

Például, ha idegesek vagy éhesek vagyunk. Ilyen állapotban ugyanis könnyen lehet, hogy elköltünk egy rakás pénzt teljesen felesleges dolgokra. A Mindenar.hu pontokba szedte, hogyan kerüljük el a pazarlást.

Mindenkivel előfordulhat, hogy olyan cikket vásárol, amelyre valójában semmi szüksége - legyen szó olcsóbb dolgokról, csokiszeletről, üdítőről, zokniról, vagy éppen drágább elektronikai termékekről, mobiltelefonról, egyéb háztartási eszközről.

Különösen igaz ez a karácsonyi bevásárlókörutak esetében, ezért a Mindenár.hu a személyi pénzügyekkel foglalkozó, takarékoskodási tanácsokat nyújtó amerikai Wisebread tanácsait kiegészítve pontokba szedte, hogyan küzdjünk az impuluzusváslárlás ellen.

Bár első látásra triviális tanácsoknak tűnnek, érdemes megfogadni ezeket, ha nem akarunk felesleges dolgokra költeni.

 1
Tovább

Figyelje a csokikat, a felét megspórolhatja!

Mikulás-csomagokba kerülő táblás és szeletes csokik az egyik leginkább változó árú termékek közé tartoznak. A márkás táblás csokik akció nélkül 300 forint körüli áron vagy, annál drágábban kaphatóak, de sokszor akcióznak velük, olyankor 50-130 forinttal is olcsóbbak lesznek - derül ki a Mindenár.hu adataiból. A héten egyébként több márkás táblás csoki 200 alatt kapható, az egyik prémium kategóriába sorolt csoki pedig a megszokottnál jóval olcsóbb.

A csokinak tulajdonképpen mindig szezonja van, de a december a Mikulás és a karácsony miatt különösen fontos hónap, így a kérdéses termékek ára is a középpontba kerül. A Mindenár hőnapok óta figyeli a csokoládék bolti árát, és kijelenthető, hogy az egyik legváltozékonyabb termékről van szó.

 4
Tovább

Hol érdemes vásárolni a héten?

A csütörtökön kezdődő héten a Mindenár megint összeállította az áruházláncok akciós kínálatán alapuló válogatását. Főszerepben a tejek, a tejfölök, és egy ritka szereplő a Mikulás jegyében. 

Ezen a héten az áruházláncok a 1,5%-os tejben gyakorlatilag döntetlent értek el. A Tescóban szombatig, a CBA Centekben pedig jövő szerdáig 169 forint az import tartós (UHT) tej literje. Ennél mindössze 6 forinttal kér többet a Spar a saját márkás UHT tejért.

Nem mindegy, hogy hol vásároljuk meg a hétvégi sütéshez, főzéshez a sertéslapockát. A Tescóban 1059 forintba kerül egy kiló, a Sparban 1090 forint kilója, a Lidl azonban előre csomagolt félkilós kiszerelést 700 forintért ad, azaz kilónként 300 forinttal magasabb áron. Tejfölök között is nagy a verseny. A Lidl a 12 százalékos nagypoharas (450 grammmos) tejfölt 169 forintért adja. A 20 százalékosok közül az Aldi 450 grammosat 229-ért, a Tesco a 330 grammos Magyar tejfölt 209-ért, a Mizo a szintén 330 grammosat 249-ért kínálja, a CBA Centben pedig az Abaúj 140 grammos terméke 79 forintba kerül. 

Í
Így szüretelik a földimogyorót (Forrás: Wikipedia) 

A heti akciók rendszeres szereplőjének számító margarinból többféle márka küzd a vásárlókért. Az egyik legismertebb márka, a Rama félkilós téglája szombatig a CBA-kból 369 forintért elhozható. A legnagyobb konkurens, a Vénusz negyedkilós kockája 189 forint az Aldiban, kilós áron tehát alig 20 forint a különbség. A Tesco a kevésbé ismert, Waja margarinnal szállt be a küzdelembe, amelyből 139 forint egy negyedkilós darab, vagyis a kilós ára 556 forint. Ez 200 forinttal elmarad az előbbiek kilós árától.

A Mikulásra való készülődés jegyében az év más időszakában az akciós kínálatokból mellőzött földimogyoró is megjelent a mostani kínálatban. A legjobb árat az Aldi és az Auchan szabta a földimogyorónak, kilónként 769 forintért adják, igaz, az Auchanban csak péntektől érvényes az ár. A Lidl pedig 790 forintot kér ennyi földimogyoróért.

 0
Tovább