Tavaly decemberben naponta közel 13 milliárd forintot költöttünk élelmiszerre. Öt évvel korábban 11,44 milliárdot. A 13 százalékos emelkdéssel párhuzamosan a nettó bérek pedig 25 százalékkal nőttek. 

December a kiskereskedelemben a legfontosabb hónap, akkor a legjelentősebb a forgalom. A Központi Statisztikai Hivatal szerdán közölte a friss adatokat, amely szerint 855 milliárd forintra rúgott a forgalom. 

Ezen belül az egyik legjelntősebb tétel az élelmiszerkiadás, amely a dohánytermékek és italok forgalmát is tartalmazza. Tavaly decemberben ezekre összesen 400 milliárd forintot költöttünk, ami napi szinten közel 13 milliárd forintos átlagos forgalomnak felel meg.

Egy évvel korábban a szóban forgó termékek decemberi összforgalma 396 milliárd foorint volt, vagyis egy napra 12,8 milliárd forint jutott, azaz nem követezett be jelentős nominális növekedés. Öt évvel orábban, 2009 decemberében az élelmiszerre, az italok és a dohánytermékek együttes számlája 355 milliárd forint volt, ami 11,44 milliárdos napi átlagforgalomnak felel meg. Ehhez képest a tavaly decemberi forgalom 13 százalékos többletet jelent.

 A kiskereskedelmi forgalom növekedése ötéves távlatban nem tartott lépést a nettó bérek emelkedésével. 2009 utósoló negydévében ugyanis a nettó átlagkereset közel 136 ezer forint volt, míg a múlt év azonos időszakában 158 ezer forintot tett ki, azaz 25 százalékos emelkedésről van szó. A különbséget részben az magyarázza, hogy a fizetésben jelentkező többlet másra kell, például a devizahitelek megemelkedett törlesztőrészletére. (Az egyszerűség kedvéért csak a nominális számokkal kaluláltunk, az infláció és a családi adókedvezmény hatása nem szerepel az adatokban.)