A leggazdagabb kategóriába tartozó magyarok 2 kilóval több húst esznek havonta, mint a legszegényebbek. Utóbbiaknak zöldségre és gyümölcsre is alig jut. 

A napokban jelent meg a Központi Statisztikai Hivatal elemzése, amely a jövedelmi helyzetre vetítve ismerteti a háztartások fogyasztását. Az adatok szerint a leggazdagabbak és legszegényebbek között nagyon széles szakadék húzódik.  

A legfelső jövedelmi ötödben lévő háztartások (leggazdagabbak) egy főre jutó összes fogyasztása havonta 126 ezer forintot tett ki, a legalsó jövedelmi ötödbe tartozóknál ez az érték 35 ezer forint volt. A rezsi mellett az élelmiszer a legnagyobb tétel, utóbbi a fogyasztási kiadások negyedét emésztette fel.   

A legfelső jövedelmi ötödbe soroltak a legtöbb élelmiszerből (a cereáliák és a burgonya kivételével) többet fogyasztottak, mint a legalsó ötödbe tartozók. "Az élettani szempontból értékesebb tej és tejtermékek, valamint a zöldségek esetében csökkent 2013-ban az egy főre jutó mennyiségi különbség" - áll a KSH elemzésében, amely hozzáteszi azt is, hogy a kérdéses termékcsoportokt nézve a legkedvezőtlenebb anyagi helyzetben lévők számottevő – és a válságot követő években tovább növekvő – elmaradása 2013-ban mérséklődött. 

A legfelső ötöd tagjai havonta 5,3 kiló húst esznek fejenként, míg a legalsóban csak 3,6 kilót. A gyümölcsöknél, zöldségeknél még látványosabb a különbség: a leggazdagabbak havonta 7,1 kiló gyümölcsöt és 4,4 kiló zöldséget ettek tavaly, a legszegényebbek 2,4, illetve 2,5 kilót. 

Ha tetszett a poszt, és érdekli a bolti árak alakulása, akkor kövesse a Mindenár.hu-t a Facebookon!

Korábbi bejegyzések (az adott posztban szereplő árinformációk az adott hétre - időszakra - vonatkoznak, azóta jellemzően nem érvényesek):

Melyik tej üres? - tejiránytű a vásárláshoz

A boltláncok rangsora: mennyi bevétel termel egy dolgozó?

Mikor kerüljük el a boltokat?