A jövőben változik az élelmiszerek címkézése, például nagyobb lesz a betűméret, a darabokból összerakott húsokat sem lehet egészként eladni, a húsoknál a hozzáadott víz mennyiségét is fel kell tüntetni, és az allergiások is jól járnak. 

Bár csak decembertől lép életbe az élelmiszerek csomagolásán szereplő tájékoztatásra vonatkozó szabály, érdemes áttekinteni, mi várható, a gyártóknak pedig fel kell készülniük a változásokra.

A most érvényben lévő rendelet egy 2004-ben született uniós irányelven alapul, mivel azonban irányelvről van szó, azt a tagállamok átírhatták. A decembertől hatályos előírások minden tagállamban egyformán betartandóak, így egységes lesz a szabályozás. A Mindenár.hu összeszedte a legfontosabb változásokat. 

1. Darabokból összerakott hús kontra egész csirkemell 

Arról, hogy a mindennapokban a vásárlók számára mit jelent majd a változás, Fenyvesiné Bakos Mária a független laboratóriumot működtető Wessling Hungary Kft. élelmiszer-biztonsági üzletágának csoportvezetője a Mindenár.hu-nak azt mondta: az egyik jelentősebb lépés, a hústermékek elnevezését érinti. "Ha egy húsnak látszó terméket több darabból állítottak össze, akkor a Darabokból formázott hús kifejezést kell feltüntetni a csomagoláson. A boltok népszerű termékei közé tartoznak a panírozott csirkemellek, amelyeket több kisebb darabból raktak össze és ránézésre egy szeletnek tűnnek. A jövőben ezeknél is fel kell tüntetni, hogy több darabból állnak" - tette hozzá.

2. Az első fagyasztás 

Az új szabályok egy látszólag lényegtelen dologban is rendet tesznek, mégpedig előírják, hogy a fagyasztott húsalapanyagokon fel kell tüntetni az első fagyasztás időpontját. Fenyvesiné Bakos Mária szerint ez azért fontos, mert ha egy gyártó  fagyasztott húst, vagy fagyasztott előkészített húst (pl.: fűszerezett húst) állít elő, akkor annak jelölésén fel kell tüntetnie a fagyasztás, vagy adott esetben az első fagyasztás időpontját. A vásárló így tájékozódhat arról, hogy az általa vásárolt húst mennyi ideje fagyasztották le, így ez az információ is segítheti a választásban.  

3. Tudni fogjuk, ha például a füstölt, főtt combban hozzáadott víz van

Fontos változás, hogy a bontott, darabolt, szeletelt húsok esetében a hozzáadott víz mennyiségét is fel kell tüntetni, ha az meghaladja a hús vagy húskészítmény tömegének 5 százalékát. Így jövőre már a húsvéti sonkák között ez alapján is lehet válogatni.

4. Nagyobb betűk

Komoly viták előzték meg a kötelező betűméret alkalmazását, végül azonban egyezségre jutottak a döntéshozók. Decembertől szinte minden esetben minimum 1,2 milliméteres betűvel kell ráírni a termékre különböző információkat. Más kérdés, hogy ezt sem tudja majd mindenki feltétlenül elolvasni, mindenesetre egységes lesz a szabály. 

5. Jól járnak az allergiások

Az allergiások számára is kedvező változást hoz az új rendszer. Eddig az érintettek nehezen találták meg a sok információ között a számukra valóban fontosat. "Decembertől kötelező kiemelni az allergén összetevőt például vastagítással, aláhúzással" - mondta a Wessling szakértője. Kivételek azok a termékek, amelyeknél egyértelmű a helyzet, azaz egyetlen összetevőből állnak, és a nevükből látszik az allergén összetevő. Például a tejnél nem kell kiemelni, a kérdéses összetevőt. 

6. Honnan jött a sertéshús?

További változás, hogy a  marhahús után a sertés-, a juh-, a kecske-, és a baromfihúsok is beállnak a sorba. Az új szabályozás szerint utóbbiaknál is pontosan meg kell adni az alapanyag származási helyét. A Wessling szakembere azt mondta: tájékoztatást kell arról adni, hogy pontosan melyik tagállamban vagy EU-n kívüli országban nevelkedett az állat, és hogy hol vágták le.

7. Merről jött pisztácia?

Származási hely feltüntetésére vonatkozó szabály annyiban változik, hogy továbbra sem lesz kötelező, ha a gyártó azonban meg akarja adni, akkor pontosabb információt kell közölnie. A gyakorlatban, mondjuk a pisztácia esetében ez azt jelenti, hogy, ha feltüntetik a késztermék származási helyét, vagy az eredet helyét, viszont a pisztácia máshonnan származik, akkor a pisztácia származási helyét is kötelező lesz feltüntetni, vagy a késztermékre feltüntetett származási helytől eltérőként megjelölni.  

Ha tetszett a poszt, és érdekli a bolti árak alakulása, akkor kövesse a Mindenár.hu-t a Facebookon!