A D-vitamin fogyasztása segíthet a csonttörések megelőzésében. Kutatók kiszámolták, megérné a D-vitaminnal telenyomni az élelmiszereket.
Német kutatók egy friss felmérésükben arra keresték a választ, hogy az élelmiszerek kalciummal és D-vitaminnal történő dúsítása gazdasági szempontból megéri-e - derül ki az Élelmiszerbiztonsági Szemelvények legfrissebb számából. Az egyenlet rém egyszerű.
Kikalkulálták, hogy mennyi pénz lehetne megtakarítani a kalcium és a D-vitamin beépítésével megelőzhető csonntörésekkel a 65 éves és annál idősebb női lakosság esetében. Az eredmény beszédes: 315 millió eurót (közel 100 milliárd forintot) takarítanának meg a közel 37 ezer csonttörés elkerülésével.
A kutatók szerint az eredmény miatt a döntéshozóknak érdemes lenne lépniük, mivel a kalcium- és D-vitamin-dúsítás komoly tehertől mentesítené a német ellátórendszert.