Július 20-tól új korszak jön a cukortartalmú élelmiszereknél. 

Minden uniós országban, így Magyarországon is eltűnik az élelmiszerekről a "diabetikus" jelző. A dolog hátterében az áll, hogy a különleges táplálkozási célú élelmiszerekről szóló magyar jogszabályt - 36/2004. IV.26. ESzCsM-rendelet helyébe lép egy uniós jogszabály, amelyben nem szerepel a diabetikus kifejezés. Természetesen a termékek nem tűnnek el, de a "diabetikus" jelző nugdíjba megy.  Ez nem csak a cukorbetegek számára lényeges változás, hanem bárkit érinthet, aki fogyaszt cukortartalmú élelmiszert, például, ha képben akar lenni, mennyi cukor van az adott termékben. 

A Laboratórium.hu összefoglalója alapján július 20-tóla következő termékek jöhetnek szemben a polcokon. (A jogszabály nem egyik napról a másikra tünteti el a diabetikus megjelölést, lesz egy átmeneti időszak: a jogszabálynak nem megfelelő termékeket a lejáratukig lehet árulni, de új termék már nem keürlhet a boltokba.) 

Alacsony cukortartalmú: A termék cukortartalma nem haladja meg az 5g/100g vagy 2,5g/100ml határértéket.

Cukormentes: A termék cukortartalma nem haladja meg a 0,5g/100g illetve a 0,5g/100ml mennyiséget.

Hozzáadott cukrot nem tartalmaz: Ezt azokra a termékekre írhatják, amelyeknél nem használtak mono- és diszacharidot, vagy egyéb édesítő hatású élelmiszert (pl. mézet). Arra azonban figyelni kell, hogy bár nincs bennük hozzáadott cukor, még természetes módon tartalmazhatja azt. Ezt egy „Természetes módon előforduló cukrokat tartalmaz”  mondattal jelölni is kell.

Csökkentett cukortartalmú: Minden esetben a normál élelmiszerekhez képest legalább 30 százalékkal kevesebb cukrot kell, hogy tartalmazzon az ilyen megnevezéssel ellátott termék. Ugyanez a szabály vonatkozik a "light” jelzésű termékekre is. Tehát az ilyen jelzésű terméket is érdemes megvizsgálni vásárlás előtt.

Csökkentett energiatartalmú: A Laboratórium.hu cike szerint ennek a kategóriának a megítélése egy kicsit nehezebb. Általában itt mindenki csak az energiabevitel csökkentését mérlegeli, de azt nem, hogy ezt a gyártó hogyan érte el. Az ilyen termékek esetében mindig meg kell ezt nézni, mivel a címkén jelölni kell azt a tápanyagot, és annak a csökkentésnek a mértékét, amellyel a kívánt eredményt elérték. Ha a kívánt hatást a cukortartalom mérséklésével vagy például édesítőszerrel való cserével érték el, akkor ez megfelelő lehet a vásárlásra. De például egy keksz esetében az energiatartalom mérséklését a zsírtartalom csökkentésével is megoldhatták, ebben az esetben a cukortartalom ugyanúgy megmaradt a termékben, ezért cukorbetegek nem ajánlható. Az ilyen jelölésű termékek esetében legyünk nagyon figyelmesek és óvatosak. További részleteket itt olvashat.

Ha pedig érdekli, melyik termék melyik áruházban mennyibe kerül, akkor követheti a Mindenár.hu-t a Facebookon.