Egyre többen marinálják a zöldségeket és tesznek el fűszereket vagy fokhagymát olajban. Ez azonban kockázatos lehet. 

A német Szövetségi Kockázatértékelési Intézet (BFR) szakértői szerint ugyanis az otthoni eljárásokkal nem gátolható meg a Clostridium botulinum növekedése és a botulotoxin jelenléte - derül ki az Élelmiszerbiztonsági Szemelvények friss számából.

A szakértők nem tanácsolják az otthon készített marinált zöldségek és olajos fűszerek hosszú ideig történő tárolását, különösen akkor, ha az élelmiszereket nem estek át megfelelő hőkezelése.

Nagyon gonosz a botulotoxin 

A magyar élelmiszer-biztonsági hatóság szerint Clostridium botulinum és a botulotoxin okozza a botulizmus nevű betegséget. A baktérium ezt, a legerősebb ismert szerves mérget, rosszul hőkezelt, vagy hibásan pácolt és helytelenül tárolt élelmiszerekben (húsok, kolbászok, sonkánk, zöldségkonzervek,) termeli, amelyből már 1 mikrogramm halálos.

Az élelmiszeren keresztül a szervezetbe jutott baktériumméreg 6-36 óra múlva, de akár 10 nap múlva is különböző idegrendszeri tüneteket okoz. Kezdetben izzadás, izomfájdalom jelentkezhet, később azonban többek között kettős látás, szédülés, olvasási problémák, gégebénulás is bekövetkezhet. A betegség orvosi ellátás nélkül a végső szakaszában a légzés, szívműködés leállásával jár. A botulizmusról itt olvashat részletesen