Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Tüzgyújtás a kertben: mit szabad és mit nem?

Pár fontos tanács, szabály a kerti égetéshez.

Ezeket azért (is) fontos betartani, mert Magyarországon a tüzek 99 százaléka figyelmetlenségből, gondatlanságból adódik. Évente pedig több mint 20 ezer tűz keletkezik, amelyek 500 millió négyzetméter területet érintenek. Persze az esetleges bírság elkerülése érdekében sem mellékesek.

tűzgyújtás égetés kerti parti Mindenár.hu

- A szabadtéri tűzgyújtást szabályozó jogszabály szerint a kertben felhalmozott  (például fűnyírásból) származó elszáradt hulladékot tilos meggyújtani, kivéve, ha ezt külön jogszabály engedélyezi. Ilyen jogszabályt pedig csak az adott település önkormányzata adhat ki, azonban még ez esetben is kötelező betartani az égetéshez rendeletben megjelölt helyszínt, időpontot és módszert. A külterületi ingatlanok esetében a tűzgyújtást előzetesen jelenteni és engedélyeztetni is kell a tűzvédelmi hatósággal.

- Ha a tűzgyújtást jogszabály vagy rendelet nem tiltja, kizárólag akkora tüzet keltsünk életre, amekkorát el is tudunk oltani.

- A tüzet nem szabad felügyelet nélkül hagyni, és még a tűzgyújtás előtt készítsük oda az eloltáshoz szükséges kellékeket. Nem csak a lángokra, hanem a parázsra is ügyelni kell, a hirtelen feltámadó szél ugyanis könnyedén felkaphatja a parazsakat, amely a tűztől akár több tíz méterre is újabb lángokat okozhat.

- Fontos szabály az is, hogy az erdőtűzveszélyes időszakokban a vidékfejlesztési miniszter által hatályba léptetett országos szintű, illetve az erdészeti hatóság által kiadott területi szintű tűzgyújtási tilalom minden részletében felülírja a szabadtéri tűzgyújtásra vonatkozó szabályokat, így ilyen tilalom esetén általános jellegű tiltás lép érvénybe. Tüzet gyújtani ilyenkor még a kijelölt tűzrakóhelyeken is tilos. Ha pedig szabálytalanul égetünk vagy gyújtunk tüzet, akkor az önkormányzat, a környezetvédelmi hatóság és a tűzvédelmi hatóság megbírságolhat minket. A vonatkozó jogszabály szerint szerint a büntetés minimum 10 ezer forint, de akár milliós nagyásgrendű is lehet. Ha például a tűzvédelmi szabály megszegése miatt olyan tűz keletkezik, amelynél a tűzoltókat is ki kell hívni, akkor 20 ezertől 3 millió forintig terjedhet a büntetési összeg.

(Az összeállítást a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal és a Katasztrófavédelem tanácsai alapján készítettük.)

A Mindenár.hu Facebook-oldalát itt szeretheti.

 

Érdekes Mindnár.hu-posztok az utóbbi napokból, hetekből:

Hogyan használjuk a vajat? Egyszerűen csodát tesz a hússal

Hogyan válasszunk fagyizót?

Vaja olcsón vagy drágán? Háromszoros különbség az árakban

Legyél te is padlizsánszakértő!


  •  

 1
Tovább

Hogyan használjuk a vajat? - Így tesz csodát a hússal

Az előző posztban a vajak árát néztük, nem véletlenül. Most ugyanis eláruljuk, hogy a számos jó tulajdonsággal rendelkező vaj hogyan teszi ízletesebbé a húst. 

A hússütés akkor sikeres, ha omlós, szaftos lesz a végeredmény, nem pedig esetleges száraz, rágós. Bár hús és hús között is van különbség, de egy pulyka esetében például a 150 Celsius-fokra a felmelegített sütőben 0,45 kilónként 20 perc a sütés, majd az utolsó etapban súlytól függetlenül újabb a 20 perces sütés kell.

sült hús vaj Mindenár.hu

Egyszerűbben egy a 0,45 kilós pulyka 20 plusz 20 perc alatt sül meg, a 0,9 kilós pulkya 2x20 plusz 20 percet, azaz 60 perc sütést igényel és így tovább. Például egy egy 4,5 kilós pulyka 10x20 percig majd plusz 20 percig kell sütni. 

sült hús vaj Mindenár.hu

A tányérre kerülő sült hús ízére a konyhakémiai szakzsargonban Maillard-reakcióként emlegetett események vannak fontos hatással - derülki a Laboratórium.hu összefoglalójából. A Maillard-reakciók a húsban a fehérjék és a zsírok mellett mindig találhatóak cukorszerű anyagok is, 140-150 Celsius-fok körül a cukrok és a fehérjék kölcsönhatásba lépnek egymással, ennek eredményeként a hús megbarnul.

A hús ízét az úgynevezett foszfolipidek (vízben is és zsírokban is oldódó vegyületek), amelyek a zsiradokékoban, így a vajban is megtalálhatóak jóval markánsabbá teszik. Ezért a sütés végén érdemes a sütőhőmérsékletet lecsökkentve rátenni a húsra a vajat, így ízletesebb lesz a végeredmény. A hőmérséklet-csökkentésre azért van szükség, hogy ne égjen rá a vaj a húsra, mert az elrontaná az ételt. 

Azt, hogy pontosan mekkora hőmérsékletre kell visszavenni a sütőt, az adott vaj összetételétől függ. A vajban lévő folyadék elpárolgásáig a hőmérséklete lassan emelkedik és kellően fröcsköl is, tehát a magas zsírtartalmú vajak alkalmasak sütéshez. A bolti vajak többségének az égési hőmérséklete 130-150 °C között van, így körülbelül 130 Celsius-fokra vagy picit az alá kell mérsékelni a sütőhőmérsékletet. (A cikkben a Laboratórium.hu szakértői voltak a segítségünkre.) 

A Mindenár.hu Facebook-oldalát itt szeretheti.

Érdekes Mindnár.hu-posztok az utóbbi napokból, hetekből:

Hogyan válasszunk fagyizót?

Vaja olcsón vagy drágán? Háromszoros különbség az árakban

Legyél te is padlizsánszakértő!

 0
Tovább

Mennyibe kerül a vaj? Háromszoros különbségek az árakban

A vajak árát vizsgáltuk a trappista sajt, a padlizsán és a csirkemell után. Megint érdekes lett az eredmény.

Több áruházlánc is akciózik a vajjal, a versenyzők között van saját márkás, van ismert márka és bio vaj is. A vajakat általában 200 és 250 grammos kiszerelésben találjuk a polcokon, de a pontos összehasonlítás érdekében a kilós árat néztük - különbégek igen nagyok: 1000 forinttól 3000 ezer forintig terjed a skála. 

vaj árkörkép Mindenár.hu

Az Aldiban a 250 grammos saját márkás vaj 249 forint, ezzel kilónként pár forinttal 1000 forint alatt marad a kilós ár. A Sparból 289 forintért lehet elhozni a negyedkilós vajat, így kilónként 1156 forintba kerül.

Majd következik egy világmárka, a Lurpak, amely egyrészt az előbbieknél kisebb kiszerelésben - 200 grammos - tégelyben kapható az Auchanban és Tescóban, előbbi 598 forintért, utóbbi 599 forintért adja, azaz ényegében 600 forint egy adag. A kilós ár pedig közel 3000 forint, ami háromszorosa az aldis és a sparos vaj árának, igaz, minőségben lehet különbség - ez azonban az árkörkép szubjektív része, ami nem mérhető. Az aldis kínálatban szerepel a bio vaj is, amely 250 grammos és 629 forint, azaz kilónként alig több mint 2500 forintba kerül. 

Pár fontos dolog a vajról

Az élelmiszerkönyvi előírások szerint a "vaj 20 °C-on szilárd halmazállapotú és kenhető állományú, 'víz a zsírban' típusú emulzió, amely a vízen kívül más hozzáadott anyagot nem, vagy legfeljebb tejzsírt, tejzsírfrakciót, tejeredetű tejsavkoncentrátumot, étkezési sót, színezéket és tejsavbaktérium-színtenyészetet tartalmaz. A vaj zsírtartalma legalább 80% (m/m) és legfeljebb 90% (m/m) lehet." A Táfelspicc vajról szóló korábbi összeállítása szerint a teavaj a legalább 80 százalék zsírtartalmú vajat jelöli, a márkázott vaj legalább 82 százalék zsírtartalmú. A vaj természetesen gazdag A- és D-vitaminban, és a jó vajak tejszínes édességüket, a legjobbak diós ízüket képesek maradéktalanul átadni a belőlük készült süteményeknek, ételeknek, akár a vajas kenyérnek is, ezért szeretjük annyira.

vaj árkörkép Mindenár.hu

A vajfogyasztás az elmúlt évtizedekben visszaszorsult Magyarországon. Az egy főre jutó vaj- (és vajkrém, a statisztikákban együtt szerepelnek) fogyasztás az 1990-es 1,7 kilóról 2010-re fokozatosan 1,3 kilóra, csökkent, ami bőven elmarad a 3,8 kilós uniós átlagtól. Magyarországon a margarin volt a nyertes a vaj térvesztésének, a margarinból és étolajból ugyanis jóval több fogyott: 1990-ben még 11,8 kiló volt a fejadag, 2010-ben már több mint 20 kiló. 

Január elején az élelmiszerlánc-biztonsági hivatal tesztelte a boltokban kapható vajakat. A teszten az Auchan saját márkás vaja végzett az élen, a második helyet a nemzetközi szinten is ismert márka, a Meggle terméke szerezte meg, a harmadik pedig a Jásztej teavaja lett. A hivatal tesztjéről itt olvashat bővebben. A Táfelspicc 2012-ben publikált vajversenyének eredményeit pedig itt találja.  

Érdekes Mindnár.hu-posztok az utóbbi napokból, hetekből:

Hogyan válasszunk fagyizót!

Légy észnél, ha sajtra vágysz!

Hol olcsóbb a csirkemell? Összecsaptak a boltláncok

Legyél te is padlizsánszakértő!

 0
Tovább

Hogyan kell fagyizót választani?

Vasárnap volt a kézműves fagyik napja, ez is jelzi, hogy elindult a fagyiszezon. Ezért jobb már most képben lenni. Ha az alábbi pontoknak nem felel meg a kiválasztott fagyizó, jobb, ha másikat keresel.

  • • A fagyis pultnak zártnak kell lennie a vásárló felől, amikor pedig épp nincs kiszolgálás, akkor az ott dolgozó személyektől is. A zártság azt jelenti, hogy a pultban lévő fagyikat védeni kell a cseppfertőzéstől (pl.: hapcizás), rovaroktól, szennyeződésektől. Erre egy eltolható, lehúzható, kinyitható üveglap vagy műanyagból készül lap is alkalmas.
  • • Logikus, de fontos: a fagyis pultot nem érheti közvetlen napfény, de az eső és a szél sem tesz neki jót.
  • • A fagyis pultnak (más néven adagolópultnak) tisztának kell lennnie. Ne legyenek rajta odaragadt fagyicseppek egyéb szennyeződések.
  • • A pultban lévő eszközöknek tisztának kell lenniük. Az a jó, ha folyó vizes fagyiskanál-öblítőt vagy minden tégelyben külön adagoló eszközt, spatulát használnak.

  • fagylalt fagyizó élelmiszer-biztonság Mindenár.hu

 0
Tovább

Legyél padlizsánszakértő!

 Nem mindegy mekkorát választasz, és az sem, hogy darabra vagy kilóra adják.

Elsőre nem egy bonyolult művelet a padlizsánvásárlás, de az árak miatt mégis érdemes koncentrálni és vacakolni velük.

padlizsán boltellenőr Mindenár.hu zöldség mérleg árkörkép

Három boltlánc, az Aldi, a Lidl és a Spar is akciózik vele ezen a héten. A Lidlben egy darab 89 forint, az Aldiban pedig 99 forint. (Igaz, az Aldiban csak szombatig érvényes ez az akciós ár.) A 10 forintos persze nem veszélyesen nagy különbség. A Spar pedig kilós áron adja, egy kilót 400 forintért (399 forint).

Ne kapkodd el!

A padlizsánnál a darabár jelentős különbségekhez vezethet, és így a 89 és 99 forintos ár közötti különbség is tágulhat. Ugyanis a padlizsánok közel sem egyformák. Ahogy az alábbi képen látszik van belőlük kisebb vagy nagyobb. Szombaton lemértünk 8 darab padlizsánt, amelyek tömege darabonként 26 és 44 deka között mozgott, többségük (5 darab) tömege 32-35 deka volt.

padlizsán boltellenőr Mindenár.hu zöldség mérleg árkörkép

A kép kicsit homályos, de a lényeg látszik, a zölddel jelölt padlizsán nagyobb (még akkor is, ha a jobb oldali kicsit tömzsibb) padlizsán boltellenőr Mindenár.hu zöldség mérleg árkörképFotó: Mindenár.hu

Ebből ez következik. Ha padlizsánt vásárolsz olyan boltban, ahol darabra adják, akkor mérd le a zöldségespult melletti mérlegen, és a nagyobbat válaszd. Ha kizárólag a padlizsán ára alapján választasz mondjuk vasárnap üzletet, akkor a Spar csak akkor lesz olcsóbb, ha mondjuk a Lidlben kizárólag négy darab egész kicsi, 25-26 dekás padlizsánt választanál. (Erre kicsi az esély.)

A Lidlben és az Aldiban kilós ár körülbelül 200-380 forint között mozog, ami elmarad a Spar 400 forintos ajánlatától. (Itt újra megjegyezzük, hogy az Aldiban csak szombatig volt érvényes a darabonként 99 forintos padlizsánár.)

Pár szó róla

A padlizsán egyébként alacsony kalóriatartalmú, 10 dekában 27 kilókalória van, ezzel pedig például a sóskával, a patisszonnal és a főzőtökkel van egy ligában.

Összehasonlításul például a sütötökben 10 dekánként 80 kilókalóra van. A palizsánban van többek között C-vitamin, kálium, kálcium és magnézium is.

Megjegyzés: A posztban említett rögtönzött padlizsánmérés persze nem tudmányos módszerrel történt és semmiképp sem reprezentatív, ugyanakkor a bolti mérés pár pillanat alatt elvégezhető, akkor meg miért is ne hozzuk el a nagyobbat.

A Mindenár.hu-t a Facebookon is szeretheti.

Érdekes posztok az utóbbi napokból, hetekből:

Légy észnél, ha sajtra vágysz!

Hol olcsóbb a csirkemell? Összecsaptak a boltláncok

 0
Tovább