Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Jönnek a szigorúbban ellenőrzött torták

Több új irányelvvel bővült a Magyar Élelmiszerkönyv, új szabályozás született a kézműves termékekkel, a fűszerpaprika-őrleményekkel kapcsolatban, egy új irányelv biztosít eligazodást a transzzsírsavak vizsgálatához, rögzítették a hagyományőrző cukrászati termékek szabályait és befejeződött a tartósítóipari irányelvek átdolgozása.

A Vidékfejlesztési Értesítőben megjelent a kézműves élelmiszereket részletesen szabályozó irányelv célja az, hogy egyértelműen megkülönböztethetők legyenek a kézműves technológiával készült termékeket az ipari módszerekkel és méretekben előállítottaktól. A szabályozás kiterjed a kenyérfélék, a pálinka, az étolajok, a bor- és gyümölcsecetek mellett a sertéshús készítményekre, az egyes tejtermékekre, a lekvárokra, a szörpökre, a fagylaltokra, illetve a fűszerpaprika-őrleményekre - közölte a Vidékfejlesztési Minisztérium márciusban.

A minisztérium közleménye kiemelte: a fűszerpaprika-őrleményekre vonatkozóan is megjelent két új irányelv, az egyik irányelv az alapkövetelményekről szól, a másik pedig a különleges fűszerpaprika követelményét határozza meg. A magyar fűszerpaprikák hagyományos megnevezései sem tűnnek el, mivel az első osztályú őrlemény esetén kiegészítő információként feltüntethető lesz a "csemege", a második osztályba sorolt őrlemény esetén pedig az "édesnemes" megnevezés is.

 0
Tovább

A Pepsi rendre megveri a nagy riválist

A két legismertebb kólamárka közül a Pepsi vezeti az árversenyt, termékei olcsóbbak a Coca-Cola üdítőinél - derül ki a Mindenár.hu friss válogatásából.

A Coca-Cola és a Pepsi termékei szinte állandó szereplői az akcióknak, ezen a héten sincs ez másként. A boltláncok többségében megtalálható valamelyik márka üdítője.

Forrás: Mindenár.hu

Az akciós árakban viszont számottevőek a különbségek, így, akinek mindegy melyik márkát viszi haza, és csak az ár alapján választ, annak inkább a Pepsi jár a kedvében. Ezen a héten például a kétliteres Pepsit a Spar 279 forintért adja, a Penny és a Tesco 299 forintért, ez literenént 150 forint - áll a Mindenár.hu friss össszeállításában.

 0
Tovább

Magyar libák tízezreit tünteti el az árcsökkenés

Bár a libahús ára számottevően 40 százalékkal csökkent az elmúlt évben, ez inkább rossz, mint jó: a magyar libatartók több ezer tonnával visszafogják a termelésüket.

A legújabb agrárpiaci trendek eredményeként sokkal olcsóbb lett a libahús az agrárpiacon. A fagyasztott liba kilónkénti ára, az Agrárgazdasági Kutató Intézet (AKI) szerint a 2012-ben megszokott 3,8-4 euróról 2013-ban 2,2-2,4 euróra esett, a darabolt libatrmékek ár pedig ezzel párhuzamosan 7,5-8 euróról 4-5,5 euróra csökkent.

Az árfolyamcsökkenés a Magyar Nemzeti Bank 2012-es és 2013-as éves átlagos árfolyamadataival számolva forintban is jelentős. A kilós fagyasztott liba kilónkénti ára 1100-1200 forinról 650-710 forintra, a darabos termékeké 2200-2300 forint körüli szintről 1300-1600 forintra esett.

 1
Tovább

Most még olcsóbb a kávé, de drágulás jöhet

Könnyen lehet, hogy a világpiaci drágulás miatt a kávé Magyarországon is drágulni fog. A boltláncokban jelenleg a kevésbé ismert márkák kilós ára ezer forint alól indul, de a márkásabb ára em drágábbak az országos átlagnál.
Az elmúlt napokban fókuszba került a kávé a nemzetközi piacokon, miután az idén jelentősen - 50 százalékkal - emelkedett a kávé világpiaci ára, ez pedig a jövőben a magyarországi kávéárakra is hatással lehet.

A kávépiacon szabványos 60 kilós zsák január lején még 110 dollárba került, szemben február végén már 170 dollárnál járt az árfolyam, márciusi közepén pedig 185 dollár körül mozgott.
 0
Tovább

Ennyiért vehetnek kenyeret

Tekintélyes kenyérválasztékkal csábítják a vásárlókat a boltlláncok. Az árak 140 forintról indulnak , de van 300-400 forintos kilós kenyér, a háromkilós pedig 700 forintért - derül ki a Mindenár.hu válogatásából.

A kenyér egy fontos termék, közhely, de igaz. Többek között azért, mert sok vásárló az alapján választ áruházat, hogy hol mennyibe kerül.

Tudják ezt a boltláncok is, ezért az akciós listájukban legtöbbször szerepel valamilyen kenyérféle. Az utóbbi időben egyre többször nem csak a legolcsóbb, jellemzően 200 forint alatti árkategóriába tesznek versenyzőket, hanem a drágább, egészségesebbnek tartott kenyerekkel is próbálkoznak. Utóbbiak a legkülönbözőbb neveken szerepelnek: wellness kenyér, teljes kiőrlésű, light cipó stb.

 0
Tovább